Billboard Music Awards: Hudba na internetu má cenu

Las Vegas – Rihanna, Eminem, Lady Gaga nebo Justin Bieber jsou podle ankety časopisu Billboard nejpopulárnějšími interprety. Významný americký hudební magazín předával v neděli večer v Grand Garden Areně v Las Vegas hudební ocenění. Vítězové v téměř padesáti kategoriích byli vybráni na základě výsledků z hitparád a prodeje a činnosti zaznamenané jak v magazínu Billboard, tak na internetu od února 2010 do března 2011.

„Je šílené, kolik mě každý den poslouchá lidí, kolik z nich mohu rozesmát a udělat šťastnými,“ prohlásil při přebírání ceny například sedmnáctiletý Justin Bieber, vítěz mimo jiné kategorie New Artist nebo Digital Media Artist. Právě Biebera internet, konkrétně kanál YouTube, vystřelil na hudební dráhu.

Moc internetových médií si dobře uvědomuje i americký rapper Will.i.am. „Chtěl bych poděkovat především moderním technologiím, protože bez nich bych tady nebyl,“ prohlásil. Billboard Music Awards hodnotí popularitu interpretů na internetu – kolikrát si fanoušci stáhli jejich singl nebo jak často se dívali na jejich klip.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

„Skvělou hudbu můžete hrát i doma v ložnici na kytaru s jednou strunou, ale nikdo o vás nebude vědět. Proto to děláme jinak,“ naznačil z pódia frontman irské kapely U2 Bono, že bez internetu se hudebník, který chce prorazit, obejde dnes jen těžko.