Vary chystají Trhák s živou hudbou. Přijedou i Světáci

Karlovy Vary – Tvůrce a herce dvou legendárních českých filmů – Světáci a Trhák – připomene 46. ročník karlovarského festivalu. Druhý z jmenovaných snímků bude dokonce promítán s živým provedením muzikálových čísel, která zazpívají mimo jiné členové kapely Wohnout. Dvě filmové pocty letos nahradí udělení Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii některé z českých osobností. Důvodem této změny je – s nadsázkou – nerozhodnost organizátorů, komu toto ocenění udělit.

"Od roku 1994 oceňoval karlovarský festival významné české filmaře, jejichž tvorba přesáhla hranice domácí kinematografie a zanechala stopu ve světovém filmu. Vzhledem k tomu, že se v letošním roce sešlo několik výročí, která jsou úzce spjata s českým filmem, rozhodli jsme se neudělovat Křišťálový glóbus české osobnosti, ale vytvořit jakousi netradiční poctu české kinematografii," vysvětlil prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Světáci jsou zamýšleni jako pocta Jiřině Bohdalové, Jiřině Jiráskové a Ivě Janžurové, které se společně potkaly v komedii Zdeňka Podskalského z roku 1969. Zatímco ústřední mužská trojice – Jiří Sovák, Jan Libíček a Vlastimil Brodský v rolích tří venkovských fasádníků, kteří chtějí poznat pražský noční život – již sleduje další osudy Světáků z hereckého nebe, „světácké“ herečky oslavily v letošním roce významná životní jubilea: Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková osmdesáté a Iva Janžurová sedmdesáté narozeniny. Všechny tři přislíbily účast na uvedení veselohry 8. července v Karlovarském městském divadle.

Osobně se mimořádného promítání svého snímku ale bohužel nemůže zúčastnit nedávno zesnulý režisér, herec a nezaměnitelná osobnost české filmové a divadelní scény, které je věnována druhá karlovarská pocta – Ladislav Smoljak. Hudební komedii Trhák podle scénáře autorské dvojice Smoljak-Svěrák natočil také Zdeněk Podskalský. Oba autoři se zároveň ve filmu, od jehož vzniku loni uplynulo 30 let, objevili v rolích režiséra a scenáristy.

Na 46. ročníku karlovarského festivalu bude Trhák uveden 7. července, také v Karlovarském městském divadle, s živým provedením muzikálových čísel. Pod supervizí Zdeňka Suchého si Waldu, Milana Drobného, vodníka a chlapce rozebrali členové kapely Wohnout, part Jiřího Korna převzal Jan Křížek ze skupiny Blue Effect, vystoupí i zpěváci muzikálů Dobře placená procházka a Jesus Christ Superstar, Juraje „nechbroukažít“ Kukuru ztělesnil režisér Jakub Kohák a Karla Štědrého herec Marek Taclík. Netradiční provedení nebude mít ve Varech tak docela premiéru, podobným způsobem už hudebníci oslavili výročí vzniku Trháku loni v říjnu v pražském Lucerna Music Baru.

46. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se koná od 1. do 9. července.