Filmové premiéry

Do českých kin tento týden míří snímek kontroverzního režiséra Larse von Triera Melancholia, v němž exceluje čerstvá držitelka ceny z festivalu v Cannes za nejlepší ženský herecký výkon Kirsten Dunstová. Kromě této očekávané premiéry, které udělal svým faux-pas na festivalu v Cannes jeho režisér docela dobrou reklamu, se objeví ještě další dva premiérové snímky, a to remake filmu Zbytečná krutost a jako český zástupce komedie Vlada Štancela Rekvalifikace.

Nový film Melancholia dánského režiséra Larse von Triera vypráví uhrančivý příběh dvou sester, z nichž ta mladší se zrovna vdává a stává čerstvou matkou. Svatební veselí se odehrává na starobylém venkovském sídle a všeobecnou sváteční náladu zakalí náhlá hrozba v podobě rudé planety, která vystoupila zpoza Slunce a s níž hrozí Zemi bezprostřední srážka. Režisér Trier je pověstný precizně gradovanou atmosférou s neočekávanými zápletkami i zvraty, které ústí do ještě neočekávanějšího konce. Pověstný je i náročným vedením herců – zejména pak hereček, z nichž se právě v Melancholii v hlavních rolích představí plavovlasá kráska Kirsten Dunstová, známá například z velkofilmu Spider-Man či historického snímku Marie Antoinetta, a démonická Charlotte Gainsbourgová, která omráčila diváky i kritiky svým suverénním herectvím v Trierově předchozím a značně šokujícím mysteriu Antikrist.

Filmové premiéry (zdroj: ČT24)

Stejně jako v Hollywoodu vznikají remaky asijských hitů, občas i dálnovýchodní tvůrci sáhnou pro inspiraci směrem do Ameriky. Režisér opulentních eposů Zhang Yimou se chopil námětu noirového debutu bratří Coenů Zbytečná krutost (1983) a přetvořil ho do nadsazené kostýmní frašky zasazené do pouštního hostince v době starověké Číny. Stejně jako v původním filmu i zde ve stejnojmenném snímku vše začíná plánem manžela na likvidaci jeho záletné ženy. Jak se ale situace promění, když se postavám zvyklým na užívání luků a mečů do rukou dostane pistole?

Film Rekvalifikace mapuje situaci člověka, který svým věkem přesáhl padesátku, přišel ne vlastní vinou o práci, a nyní ji hledá. Příběh pana Zrzavého je napsaný podle neobyčejných zážitků obyčejných lidí. Jeho vzorem jsou tisíce odborníků ve zralém věku, kteří vlivem vnějších okolností přišli o práci. Poněkud absurdní dobrodružství nezaměstnaného pana Zrzavého se prolíná s příběhem mužů z druhého konce společnosti. Mafiáni Oskar se Žoržem si užívají života plnými doušky. Mají na to. Je vůbec něco, co by si nemohli dovolit? Jestli něco takového existuje, uvidíte ve filmu plném absurdit, paradoxů a humoru.