Rekvalifikace - brutální komedie všedního života

Praha - Do české distribuce právě přichází původní autorský snímek Vlada Štancela Rekvalifikace, který byl natočen ve spolupráci s filmovým studiem Pegasfilm. Už název napovídá, že komedie zpracovává téma nezaměstnaného člověka. Hlavní postava Milan Zrzavý si užívá peklo na zemi a celkem nezaslouženě. Koho zajímá, že před tím, než mu zastupitelé zrušili divadlo, byl odborník ve svém oboru, že byl pracovitý a oceňovaný umělec. Najednou stojí na ulici, na bedrech početnou rodinu, obklopen společností, která je k němu chladná. Nemá praxi v požadovaných oborech, nezná jazyky, není dravý. Zdá se, že ve svých padesáti letech nemá pro nikoho žádnou cenu. Zoufale se snaží zařadit, věří, že to snad půjde po dobrém. Nabízí slušnost, ochotu, tvrdou práci, ale celkem bezúspěšně.

Podle tvůrců byl příběh pana Zrzavého napsán podle neobyčejných zážitků obyčejných lidí. Jeho vzorem prý byly tisíce odborníků ve zralém věku, kteří vlivem vnějších okolností přišli o práci. Autoři se však se smutnou realitu přece jenom vypořádali humorným způsobem. Zcela nezastřeně se ve filmu ukazuje „otevírání nůžek“ ve společnosti, ale je to komedie, která nakonec nabízí krásné, i když paradoxní řešení.

„Nápady jsem čerpal ze života. Pracuji pro televizi a dělám pro ni nejrůznější reportáže, takže se setkávám se spoustou příběhů, které přináší sám život. Samozřejmě, aby vznikl film, musí se ty informace nějakým způsobem zpracovat. Na rozdíl od reality, kterou točíme pro televizi, se hlavně všechno snažíme udělat s určitým nadhledem, protože ve skutečnosti jsou ty příběhy často velice smutné a bezvýchodné. Nesnažíme se o psychologické drama, ale chceme komický nadhled nad tak ožehavým problémem, jako je nezaměstnanost,“ přiblížil své pojetí Štancel.

Vlado Štancel českému publiku předkládá doslova autorský film, neboť je autorem scénáře, ujal se režie a zároveň je představitelem hlavní role Milana Zrzavého a v neposlední řadě se stal i producentem snímku. Režisér do dalších rolí obsadil méně známé tváře z řad profesionálních herců. Jednu ze svých posledních rolí si zde zahrál Pavel Vondruška. "Jeho přítomnost na place byla snad tím nejhezčím, s čím se štáb za dobu natáčení setkal. Pan Vondruška byl milý, pracovitý, maximálně profesionální a neustále se usmívající, vtipný spolupracovník,“ zavzpomínali na natáčení tvůrci filmu.

Vlado Štancel, dlouholetý spolupracovník České televize, redaktor a moderátor Černých ovcí za více než 10 let soustavné činnosti nashromáždil řadu zkušeností i příběhů ze života. Nejprve je zpracoval do dvou knížek povídek. Jednou z historek se nechal inspirovat k napsání filmového scénáře Rekvalifikace, což je již Štancelův třetí film. Jeho debut Mezi námi přáteli pojednával o problémech malého přirození, a druhý snímek Pamětnice byl natočen ve spolupráci se scénáristou Tomášem Magnuskem.

  • Rekvalifikace zdroj: Pegasfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2581/258064.jpg
  • Rekvalifikace zdroj: Pegasfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2581/258070.jpg