Třeboňský oltář

Portál ČT24 přináší další díl z cyklu Národní galerie nikdy nezavírá. Detailní záběry díla, jež můžete opět zhlédnout v HD kvalitě, doplní komentář kurátora Sbírky starého umění NG v Praze Ondřeje Faktora. Tématem je tentokrát Třeboňský oltář, jenž je jedním z nejvýznamnějších článků evropského středověkého malířství, a to především proto, že ukazuje spoustu inovací a genialitu autora, jehož jméno nám zůstává utajeno. Původně patrně křídlový oltář se zachoval ve třech oboustranně malovaných deskách. Jeho vznik je nejčastěji datován kolem roku 1380, tedy do doby vlády Václava IV. Dílo bylo objednáno pro kostel sv. Jiljí v Třeboni.

Ondřej Faktor je kurátorem pro edukační činnost Sbírky starého umění Národní galerie v Praze (klášter sv. Anežky České, expozice středověkého umění v Čechách a střední Evropě). V centru jeho odborného zájmu je středověké umění, zejména pak gotické malířství - nástěnné, ale i deskové. K 650. výročí narození krále Václava IV. uspořádal přednáškový cyklus Krásný sloh, spolupracoval též na přípravách k výstavě Rožmberkové, jež v současnosti probíhá ve Valdštejnské jízdárně.

Přehled všech dílů cyklu naleznete zde.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Třeboňský oltář (zdroj: ČT24)

Seriál Národní galerie nikdy nezavírá pokračuje opět v sobotu 4. června. Tématem bude tentokrát Vyšebrodský cyklus, jenž je asi o třicet let starší než zmíněný Třeboňský oltář. O díle pohovoří kurátor Ondřej Faktor.