Malkovich v Praze - z masa a kostí

Praha - Účasti amerického herce, režiséra a producenta Johna Malkoviche na festivalu Pražské jaro, kde 2. června vystoupí v pražském Rudolfinu jako vypravěč v hudebním moritátu Pekelná komedie, mnozí příznivci festivalu zpočátku nevěřili. Někteří jméno v programu považovali za shodu jmen, jiní se domnívali, že tvůrci pouze použijí nahrávku jeho hlasu. Sedmapadesátiletá hollywoodská hvězda však již dorazila do metropole a ve čtvrtek vystoupí v představení o sériovém vrahovi, které je součástí rozsáhlého turné díla kombinující moderní příběh s vážnou hudbou.

„Dosud jsme se nesetkal s tím, že by někdo pochyboval o mé účasti v Pekelné komedii. Spíše se mi stalo, že mi lidé při setkání říkají, že vypadám jako John Malkovich,“ řekl hladce oholený herec, který na tiskové konferenci v Praze v košili a s taškou přes rameno připomínal usměvavého amerického turistu.

Námětem Pekelné komedie se stal případ rakouského sériového vraha Jacka Unterwegera. Příběh, který je příkladem toho, jak média mohou ze zločince udělat celebritu, je kombinován s hudbou Beethovena, Boccheriniho, Glucka, Haydna, Mozarta, Vivaldiho a Webera v podání sopranistek Bernardy Bobrové a Alexandry Zamojské a barokního orchestru Vídeňské akademie řízeného Martinem Haselböckem.

„Díky účasti v tom projektu jsem získal větší vztah k téhle muzice. Ale nevím, jestli je to dobrá zpráva pro klasickou hudbu,“ smál se Malkovich. Později uvedl, že mu spojení textu a barokní hudby připomíná jazz. Autor a režisér díla Michael Sturminger sdělil, že příběh doplňující starou hudbu ukazuje, že emoce se nemění. Připomněl, že rakouský sériový vrah, spisovatel a novinář Unterweger měl mnoho tváří. Představení ho ukáže jako muže vtipného, milého, falešného i cynického.

Jedna z vražd se odehrála v Praze

Unterweger byl v roce 1976 byl odsouzen k doživotí za vraždu a další trestné činy. Ve vězení začal psát, stal se díky médiím celebritou a posléze byl vydáván za vzor polepšeného zločince. V roce 1990 byl propuštěn, stal se hostem různých pořadů a pracoval jako novinář. Posléze v Evropě a USA zavraždil několik prostitutek, celkem byl usvědčen z vraždy 12 žen. Jednou z jeho obětí byla i Blanka Bočková v Praze. Po rozsudku spáchal ve vězení sebevraždu.

„Před časem jsem o něm viděl televizní pořad a četl jeho životopis. Ale nejde o to ho imitovat, jsem jiný než on,“ podotkl Malkovich. Dodal, že divadelní role na rozdíl od filmu poskytuje větší možnost improvizace. Proto do představení Pekelné komedie aktuálně zařazuje nějaký vtip, v Praze by podle jeho slov mělo dojít na na nový švédsko-finský.

Se Sturminger v současné době Malkovich připravuje další dílo vycházející z klasické hudby, operu na motivy dopisů slavného svůdníka Casanovy, v níž podle autora budou „herci zpívat a zpěváci hrát“. Malkovich, známý například jako představitel vikomta Valmonta ve filmu Nebezpečné známosti režiséra Stephena Frearse, již Českou republiku navštívil před dvěma lety. Na závěrečném večeru karlovarského filmového festivalu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.