Zach zkrotí Vilhelmovou. Pod dohledem Shakespeara

Praha – Hru Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou a Romanem Zachem v hlavních rolích a v režii Daniela Špinara připravují jako hlavní novinku letošní Letní shakespearovské slavnosti. Komedie o hubaté Kateřině a jejím důmyslném krotiteli Petruchiovi bude mít premiéru 23. června v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Shakespearovskou komedií festival začne a do 4. září zavítá kromě Prahy také do Brna, Ostravy a na Slovensko. Na programu je celkem 139 představení osmi Shakespearových her.

Zkrocení zlé ženy se na shakespearovských slavnostech objevuje už potřetí: Poprvé se v Nejvyšším purkrabství hrála v roce 1995, o pět let později ji tu jako slovensko-české představení uvedl režisér Vladimír Strnisko. „Zkrocení zlé ženy je úžasně vtipnou studií na téma namlouvacích rituálů lidských samečků a samiček,“ říká o hře režisér poslední inscenace Daniel Špinar.

Žena zkrocená - žena zrozená

Špinarovo krocení zlé ženy (zdroj: ČT24)

Podle něj v sobě hra skrývá i velké pravdy: "Například, že pokud chce muž zkrotit ženu, podaří se mu to pouze tehdy, přeje-li si to sama žena. Tahle hra, myslím, mluví i o tom, jak může být osvobozující, když se žena nebojí být ženou a muž mužem. Shakespearovu komedii s mírně nekorektním názvem Zkrocení zlé ženy tak vnímám především jako hru o ženském zrození."

Špinar chce, aby na „Zkrocenku“ diváci přišli a bavili se. "Rád bych, aby prožili zábavný večer, v němž se budou mísit prvky klasické činohry s happeningem, trochou grotesky, trochou civilu, trochou povídání s diváky a spoustou hudby. Tahle Shakespearova hra není černobílá ani mravokárná, není ani feministická ani machistická a pojednává vlastně o naprosto elementárních věcech: o touze člověka patřit k jinému člověku, o hledání šťastného partnerství. A pak především o tom, že tělesná chemie je vždycky silnější než rozum. A toto téma je tu zpracováno nesmírně hravě," domnívá se Špinar.

Roli Kateřiny svěřil Tatianě Vilhelmové. „Je pro mě ženou svobody a nespoutanosti,“ říká o Kateřině herečka, které je blízký i Špinarův výklad o zrození ženy. "Setkání s Petruchiem je pro Kateřinu probuzením její ženskosti. Žena v ní totiž v Petruchiovi konečně získá partnera, s nímž si rozumí. Ani jeden ale nechce tomu druhému ustoupit, neustále se provokují, šprajcují a zkoušejí, kam až můžou zajít. Tohle jiskření jim ale neubírá na vzájemné lásce. V obou je velký oheň a z toho může být jen jeden velký požár," vysvětluje Vilhelmová, která na slavnostech vystoupila už v roce 2000 jako Miranda v Shakespearově Bouři.

Láska s esencí šílenství

Také představitel Petruchia Roman Zach se na shakespearovských slavnostech objeví už podruhé; poprvé si zahrál v Marné lásky snaze v roce 2001. K Shakespearově komedii poznamenává: "Kateřina a Petruchio jsou solitéři, rychlí, chytří a impulzivní frajeři, kteří jsou díky svým vyhraněným postojům ke světu zároveň trochu osamocení. Což jim vlastně vyhovuje. Stane se to, co se v reálném životě moc často nestává, že se tyhle dva světy potkají a mají dvě možnosti: buď zešílí, nebo se do sebe zamilují. Stane se to druhé – s esencí šílenství."

Podle Zacha Petruchiovo „krocení“ spočívá hlavně v tom, že chce Kateřinu přinutit projevit její opravdové emoce a city. „Ale podobné je to i u Petruchia, oba musí odhodit navyklé obrany a pózy. Na konci pak stojí dva čistí, zamilovaní lidé,“ domnívá se.

Kateřininu obletovanou sestru Biancu hraje Lucie Štěpánková, Biančina podnikavého nápadníka Lucencia ztvární populární herec a hudebník Vojtěch Dyk, alternuje ho Matouš Ruml. O Biančinu ruku usilují také David Novotný jako Hortensio a Vladimír Marek coby Gremio. V úloze Baptisty, šlechtice z Padovy a otce obou dívek, uvidí diváci Pavla Kikinčuka nebo Oldřicha Víznera.

Zkrocení zlé ženy je jen jednou z osmi her Letních shakespearovských slavností. Pražskou premiéru bude mít letos slovensko-česká komedie Oko za oko – niečo za niečo. Frašku o tom, jak nejlépe řídit stát, nastudoval režisér Michal Vajdička s Ivanou Jirešovou, Richardem Stankem či Martinem Trnavským.

Festival uvede i reprízy dříve úspěšných her: na programu zůstává Jindřich IV. v úpravě a režii Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Už potřetí bude uveden i divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou. Opakovat se bude také Romeo a Julie, slavný příběh veronských milenců s Terezou Dočkalovou, Markem Holým a Jitkou Smutnou. Patrně naposled letos diváci uvidí v Praze vydařené drama Antonius a Kleopatra s výborným česko-slovenským obsazením.

Na Slovensku se připravuje Richard III. Slovenští diváci a publikum v Ostravě také letos jako jediní uvidí drama Macbeth. S Veronikou Freimanovou, Milanem Ondríkem a Ladislavem Frejem hru nastudoval Ondrej Spišák.

  • (zleva) Jiří Panzner jako první sluha, Jindřich Nováček jako třetí sluha, Michal Kern v roli Trania, Tomáš Kobr jako druhý sluha a Vladimír Marek v roli Gremia při kostýmové zkoušce hry Zkrocení zlé ženy (Letní shakespearovské slavnosti 2011) autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2646/264559.jpg
  • (zleva) Lucie Štěpánková jako Bianca, Oldřich Vízner v roli Baptisty a Jindřich Nováček jako třetí sluha při kostýmové zkoušce hry Zkrocení zlé ženy (Letní shakespearovské slavnosti 2011) autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2646/264560.jpg
  • Zdeněk Hruška jako Pedant, Petr Vančura v roli Biondella a Jan Novotný jako Vincentio při kostýmové zkoušce hry Zkrocení zlé ženy (Letní shakespearovské slavnosti 2011) autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2646/264558.jpg
  • Daniel Špinar při kostýmové zkoušce hry Zkrocení zlé ženy (Letní shakespearovské slavnosti 2011) autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2646/264557.jpg
  • Daniel Fisher (Claudio), Ivana Jirešová (Izabela) ve hře Oko za oko - niečo za niečo autor: Peter Frollo, zdroj: Agentura JAY Production http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261941.jpg