Plečnikův kostel jako projekční plátno

Praha – Pražské náměstí Jiřího z Poděbrad ozvláštnila v pondělí večer po setmění půlhodinová světelná a projekční show. Na dominantu náměstí, budovu kostela Nejsvětějšího srdce Páně, promítala skupina umělců PHASE audiovizuální performanci s hudebním doprovodem. Akci nazvané IllumiNATION, která se konala v rámci čtvrtého ročníku festivalu Žižkov sobě, si nenechaly ujít stovky lidí.

V přítmí náměstí se stěna u hlavního vchodu kostela proměnila v promítací plátno, na němž se objevily výjevy z husitských válek, nebo ve střelnici odkazující na lidovou zábavu bývalých obyvatel Žižkova a tzv. pražského pepíčkovství.

Druhá, abstraktnější část projekce měla vyzdvihnout architekturu kostela, jehož stavba byla realizována v letech 1928 až 1932 podle projektu slovinského architekta Josipa Plečnika. Kostel byl loni zařazen mezi národní kulturní památky, Česko se nyní snaží o jeho zápis i na seznam památek UNESCO. „Chtěli jsme upozornit na krásnou budovu,“ potvrdil člen skupiny PHASE Jindřich Trapl.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Při audiovizuální show nechyběl ani videomapping, vizuální umění bořící perspektivnu vnímání objektu. Podobné projekty získávají v Česku na oblibě nejen mezi umělci, čím dál více si jich všímá třeba i reklamní průmysl. „Je inspirující, že je to velké a hodně vidět, jako když máte velkou galerii ve volném prostoru,“ dodává Trapl.

V hlavním městě mohli lidé videomapping zhlédnout už dvakrát, pokaždé na staroměstském orloji. Náměstí Jiřího z Poděbrad zažilo světelnou show v takovém měřítku poprvé. Organizátoři doufají, že ale ne naposledy a že se akci podaří příští rok zopakovat.

  • IllumiNATION autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261957.jpg
  • IllumiNATION autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261956.jpg
  • IllumiNATION autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261955.jpg