Senát uspořádá slyšení ke slučování oper

Praha - Spory o propojení Státní opery Praha s Národním divadlem, které prosazuje ministr kultury Jiří Besser (STAN), budou pokračovat příští středu v Senátu při veřejném slyšení. Důvodem je petice za zachování samostatnosti opery, kterou podepsalo přes osmnáct tisíc lidí. Informovala senátní tisková tajemnice Pavlína Heřmánková. Předseda pořádajícího senátního kulturního výboru Jaromír Jermář (ČSSD) chce přivést do jednacího sálu horní komory zástupce všech zúčastněných stran.

Ministrem plánovaná transformace pražské operní scény počítá s tím, že se Státní opera k 1. lednu příštího roku majetkově propojí s Národním divadlem (ND). Hlavním důvodem je podle Bessera především účelné vynakládání finančních prostředků. Dosavadní financování označil za složité, nesystematické a netransparentní. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů.

Zaměstnanci opery trvají na samostatnosti souborů

Zaměstnanci Státní opery tyto změny odmítají, trvají na samostatnosti obou souborů. Domnívají se, že za transformací naplánovanou na léta 2012 až 2015 stojí spíše ekonomické zájmy ministerstva kultury než snaha o zvýšení umělecké úrovně. Tvrdí, že se náklady na provoz nově vzniklého „molochu“ se zvýší. Poukazují na to, že Besserovo ministerstvo dosud v souvislosti s transformací nezveřejnilo žádná konkrétní čísla. Podle nich změna není podložena žádnou konkrétní ekonomickou, právní a už vůbec ne uměleckou analýzou.

Odborářům také vadí, že samostatné orchestry a sbory ND a SOP by měly fungovat pod vedením šéfa ND Ondřeje Černého, budoucího šéfa opery ND Roka Rappla a šéfa baletu Petra Zusky. S Černým, kterého považují za „vykonavatele příkazů ministerstva“, odmítají komunikovat, v případě Rappla jim vadí jeho nezkušenost a v Zuskovi vidí vzhledem k jeho modernímu pojetí inscenací nebezpečí pro klasický balet v repertoáru SOP.

Jiří Besser
Zdroj: Michal Doležal/ČTK