Recenze: Ivan Komárek - NA HMAT

Před několika lety, recenzujíc velkou výstavu Ivana Komárka v pražském Mánesu, jsem mimo jiné  napsal: …… jako významný  erotický) expresivní figuralista,  je extrémním příkladem tvrdohlavé věrnosti základnímu tématu, ať již v průběhu posledních dvaceti let prochází jeho tvorba  nejrůznějším pokusnictvím či vývojem v oblasti materiálové či snad i formátové…. vytvořiv si vlastní řeč, kterou neopouští….

Platí to, v jeho případě díkybohu, stále. Stále, dobře a bez problémů dekodujíc jeho přímou, otevřenou a nekomplikovanou výtvarnou řeč, čteme jeho zprávy o kráse, sexu, humoru, komárkovském pohledu na svět a okolí. Pro jeho i starší generaci zůstává zaujetí tělem a tím i erotikou a sexem důležitým signálem – potvrzujícím, že čas se sice nedá zastavit, ale naše vize mohou zůstávat stále nabité silným motorem fyzické krásy, vztahů, napětí, smyslnosti.

Komárkovská kvalita je na české výtvarné scéně úžasná, stabilní, je značkou, která svojí konstantností přináší jeden z pevných bodů nazírání na dílo, svět, lásku, ženu….

Nebyl by to Komárek, kdyby opustil svůdnost nových materiálů. Na každé výstavě představí další krok novým zpracováním – i zde, mimo pláten a plechových značek-multiplů ukáže své oblíbené podtácky se zajímavými drobnými objektíky-plastikami, zabalené tentokrát v lesklé elegantní kvádrovité plexisklové obaly. Rozdovádí vás prořezávanými barevnými plexiskly a představí a zcela určitě pobaví naprostou novinkou – papírovými objekty, vzniklými skládáním a řezáním barevných obalů na vejce. Vtipné, hravé, komárkovské…

Jak píše kurátor Richard Drury, lidské bytí vidí Ivan Komárek jako věčný cyklus sbližování se a vzájemného odporu, nejde proto pouze o fyzický náboj obnaženého těla, ale (snad především) o psychický náboj mezi těly. Erotický moment je zde všudypřítomný; ve většině Komárkových děl představuje mocný a vyslovený mezilidský katalyzátor.

A právě toto je součástí Komárkova bytostně humanistického životního názoru. To je i tím magnetem, který spolehlivě přitahuje diváky a současně uklidňuje i nabíjí na ne vždy jednoduché cestě současným životem. Jako výtečnou třešeň (nikoliv jen třešničku) na dortu vašeho výletu do Klatov nabízí Galerie U jednorožce další výtečnou výstavu svého nového programu i vašeho letního putování.

Galerie U Bílého jednorožce, náměstí Míru 149, Klatovy.

Výstava potrvá do 31. 7. 2011

  • Ivan Komárek / Double (2008) zdroj: Ivan Komárek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264388.jpg
  • Ivan Komárek / objekt z papíroviny zdroj: Ivan Komárek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264385.jpg
  • Ivan Komárek / objekt z papíroviny zdroj: Ivan Komárek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264387.jpg