Vohul to s Plexis

Praha – Punkrocková kapela Plexis vydává po jedenácti letech novou desku. Novinka Vohul to! obsahuje celkem třináct songů, které otextoval Petr Hošek, hudba je pak dílem celé trojice, do které patří ještě kytarista Dušan Lébl a bubeník Martin Švec. Kapela působí na české hudební scéně už bezmála dvacet sedm let. V novém albu však oproti předchozím letům hudebníci přitvrdili. „Chceme, aby to bylo spontánní a hodně živý a vohulený, a to se povedlo,“ komentoval novou desku člen kapely Martin Švec.

V rámci nového alba se Plexis věnovali především zvukové stránce, videoklipy se ale natáčet nechystají. S kousky z desky Vohul to! ale plánují turné po celé republice, kde vystoupí na mnoha festivalech, zahrají i na Slovensku nebo v Německu. Na podzim pak proběhne jejich klubové turné, v říjnu oslaví sedmadvacet let kapely v pražském Vagonu.

„Já jsem byl vždycky spíš pankáč sám k sobě. Tím, jak žiju, co vyvádím. My jsme nikdy nebyli politická kapela. Spousta punkových kapel do politiky směřuje, ale my jsme antisystémová kapela.“

Plexis se na punkové scéně pohybují již od roku 1984 a řadí se k nejstarším českým kapelám v tomto žánru. Debutovali v roce 1990 s albem Půlnoční rebel, následovaly desky White Killer (1991) a III (1993), na nichž se však odklonili od punkového výrazu. Návrat zpět do punkových vod v druhé půli 90. let stvrdilo album To v roce 1998.

Zatím poslední album vyšlo v roce 2000 a nese název Už mi to kroutí nohy. V novém tisíciletí si Plexis dali na čas pauzu, po které se objevovali spíše sporadicky. U příležitosti pětadvacátého výročí prvního koncertu kapela v roce 2009 vydala kompilaci Best of 25 let se třemi novými písněmi a rok nato prezentovala na letních festivalech první kusy z nové desky s názvem Vohul to!