Clic Music – co muzikant, to farmář

Praha – K dnešku, který je evropským dnem hudby, ohlásil svůj vznik nový projekt prodeje hudby po internetu. Dosavadní pokusy naučit Čechy stahovat hudbu legálně přitom doposud zklamaly. Hudební platformu nazvanou Click Music inspirovaly populární farmářské trhy a podpořili ji špičkoví tvůrci tuzemské hudby. Příležitost nedělá zloděje, ale naopak kupce, myslí si autoři nového projektu.

„Projekt jednoznačně vysílá signál k uživatelům, že koupí hudby podpoří přímo interprety,“ upozornil autor projektu Michal Pekárek. „Není mezi tím spousta prostředníků, kteří proto, aby se uživili, museli na tom profitovat,“ doplnil Michal Horáček.

Z nového projektu Click Music by měli profitovat hlavně samotní hudebníci. Svoje nahrávky nabídnou v ceně od 80 do dvou set korun za album. Internetové tržiště si ponechá třicet procent jejich příjmů. „Já chci z každého muzikanta udělat farmáře, který má schopnost svoji hudbu vyprodukovat,“ upřesnil Pekárek.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

V únoru zkrachoval internetový obchod ilegálně.cz. Velcí vydavatelé letos přesto plánují spustit platformu nazvanou MusicJet, v jehož rámci bude na internetu vytvořen hudební archiv české populární hudby obsahující stovky tisíc hudebních alb, která si budou moci uživatelé zdarma přehrávat. Až v případě, že by si album chtěli stáhnout do svého počítače, zaplatí stanovený poplatek.

Pokusy nabízet legální stahování hudby z internetu zatím v Česku zklamaly. „Zvlášť v Česku, kde hudba na internetu je synonymem pro zbytný produkt, a dále hudba na internetu je synonymem hudby zadarmo,“ prohlásil marketingový ředitel Sony Music ČR Petr Čáp.

Jestli se Češi naučí platit za to, co měli prozatím zdarma, se uvidí už po prázdninách. První internetové tržiště s hudbou se otevírá letos v září.