Shakespeare opět nemá prázdniny

Praha – 139 představení osmi Shakespearových her je na programu letošního ročníku Letních shakespearovských slavností, které představí tragédie i komedie anglického dramatika od 23. června do 4. září publiku v Praze, Brně, Ostravě a také na Slovensku. Slavnosti zahájí novinka repertoáru – Zkrocení zlé ženy – v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. V režii Daniela Špinara bude Tatianu Vilhelmovou krotit Roman Zach. Další programovou novinkou letošních slavností je Shakespearův interaktivní dětský den.

Komedie Zkrocení zlé ženy se na Shakespearovských slavnostech objeví už potřetí. Poprvé se v Nejvyšším purkrabství hrála v roce 1995, o pět let později ji tu jako slovensko-české představení uvedl režisér Vladimír Strnisko. V překladu shakespeareologa Martina Hilského ji tentokrát režíruje Daniel Špinar.

„Shakespearovu komedii s mírně nekorektním názvem Zkrocení zlé ženy  vnímám především jako hru o ženském zrození,“ říká o hře, která je podle něho „úžasně vtipnou studií na téma namlouvacích rituálů lidských samečků a samiček“.

Rozhovor s Danielem Špinarem (zdroj: ČT24)

Pražskou premiéru bude mít letos slovensko-česká komedie Oko za oko - niečo za niečo. Frašku o tom, jak nejlépe řídit stát, nastudoval režisér Michal Vajdička s Ivanou Jirešovou, Richardem Stankem či Martinem Trnavským.

Festival uvede i reprízy dříve úspěšných her: Na programu zůstává Jindřich IV. v úpravě a režii Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Už potřetí bude uveden i divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela. „Nejvíc se těším na Bolka Polívku jako Jana Falstaffa, který mne, ale hlavně diváky dokáže pokaždé spolehlivě rozesmát,“ přiznává Simona Stašová, která bude letos v roli paní Pažoutové opět čelit Falstaffovým návrhům.

Opakovat se bude také Romeo a Julie, slavný příběh veronských milenců s Terezou Dočkalovou, Markem Holým a Jitkou Smutnou. Patrně naposled letos uvidí publikum v Praze drama Antonius a Kleopatra s česko-slovenským obsazením. „Jako muži můžeme být kdovíjací stratégové, ale když je žena inteligentní a přitažlivá, není možné jí nepodlehnout. A když se to stane, konce nebývají veselé,“ zve na představení režisér Michal Vajdička.

Na Slovensku se připravuje Richard III. Slovenští diváci a publikum v Ostravě také letos jako jediní uvidí drama Macbeth. S Veronikou Freimanovou, Milanem Ondríkem a Ladislavem Frejem hru nastudoval Ondrej Spišák.

Poprvé bude letos součástí slavností Shakespearův dětský den, i když jen v Praze - v pondělí 27. a v úterý 28. června, vždy od 16:00 do 20:00 hodin na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu. Interaktivní naučnou cestou budou malé návštěvníky provázet postavy ze Shakespearových her, chybět nebude ani sám anglický dramatik, který dětem předvede umění podepisovat texty pravým husím brkem.

Informace o časech a místech jednotlivých představení najdete na stránkách Letních shakespearovských slavností.