Jeff Beck zahrál i Pucciniho

Praha - Bluesové kytarové umění v podání britského kytaristy Jeffa Becka si ve čtvrtek večer v pražské Tesla Aréně vychutnaly asi čtyři tisícovky spokojených diváků. Legenda rockové hudby a kolega i učitel takových muzikantů, jako jsou Eric Clapton či Jimmy Page, nabídl pražskému publiku skladby ze své poslední desky Emotion&Commotion a výběr svých interpretací dalších skladeb.

V Praze vystupoval muzikant, kterého doprovázela několikačlenná kapela, poprvé, v rámci Pražského bluesového festivalu. Pod pódiem na něj kromě dalších diváků čekal výběr českých rockerů a kytaristů. Nechyběli například Luboš Andršt, Michal Prokop, Michal Pavlíček či kompletní sestava kapely Blue Effect kytaristy Radima Hladíka. „Ze světových kytaristů ho mám nejraději - pro jeho originalitu, barevnost zvuku a neuvěřitelnou dynamičnost hry,“ tvrdí o Beckovi Hladík.

Černovlasý muzikant vystoupil na scénu přesně v devět večer. Vystačil si se strohými světelnými efekty a v podstatě beze slov či doprovodného zpěvu. První holou větou až po půlhodině hraní představil svou baskytaristku Rhondu Smithovou, která je hvězdou sama o sobě. Deset let doprovázela hudebníka Prince a spolupracovala s řadou dalších skvělých muzikantů. Svým zpěvem pak zaujala v překvapivé předělávce klasiky Rollin' and Tumblin' původně Muddyho Watterse.

Za bubny usedl Narada Michael Warden, muzikant a producent, který si v minulosti zahrál například s Johnem McLaughlinem a jeho Mahavishnu Orchestra a podílel se na úspěchu zpěvačky Whitney Houston a řady dalších známých osobností. Sestavu doplnil klávesista Jason Rebello.

Bonbónkem na závěr pražského Beckova vystoupení bylo přepracování slavné operní árie Nessun Dorma z opery Turandot Giacoma Pucciniho. Kytarista tak dokázal, že i rocková kytara v rukou toho správného muzikanta zvládne operní klasiku.

Jako předkapelu si Beck do Prahy pozval kanadskou písničkářku skrývající se pod pseudonymem NEeMA. Její nynější desku spoluprodukoval Leonard Cohen, který vychválil zpěvaččin charismatický hlas i styl.

Jeff Beck je osmnáctinásobným držitelem ocenění Grammy a dvojnásobným členem americké hudební Síně slávy. Tam se dostal nejen jako člen legendární skupiny Yardbirds, ale předloni i jako sólový hudebník, jehož spolupráce si cení řada kolegů z branže včetně jmen jako Michael Jagger, Roger Waters, Stevie Wonder či Joe Cocker.