On-line brána do evropského filmu

Praha - Bohatství digitalizovaných filmových archivů z 16 zemí zprostředkuje zájemcům on-line a zdarma zřejmě od července projekt Evropská filmová brána. Prohlížené dokumenty včetně historických dokumentárních snímků nebude možné stahovat ani prodávat. Na projektu se podílí i Národní filmový archiv. Podle ředitele NFA Vladimíra Opěly český archiv poskytl 9 000 stránek textových materiálů a dvě stovky historických dokumentů.

„Má zajistit jednotný přístup k množství audiovizuálních sbírek. Půjde o více než 600 tisíc digitalizovaných objektů, zahrnujících fotografie, plakáty, nákresy dekorací, filmové týdeníky, hrané a dokumentární snímky včetně textových dokumentů - recenzí, korespondence či takzvaných cenzurních karet,“ prozradil zástupce NFA Tomáš Lachman.

Už v roce 2007 přišla podle něj Asociace evropských filmoték, na jejímž založení se český archiv o rok dříve podílel, s nápadem vytvořit jednotný portál. „A protože archivy soustřeďují různé databáze, bylo nutno nalézt společné standardy a vyřešit i autorsko-právní otázky,“ dodal.

Projekt začal v září 2008 a kromě 16 filmových archivů se na něm podílí šest institucí zajišťujících technologické řešení. Takzvaná metadata budou do této brány, ale i do evropské digitální knihovny Europeana, s nímž je propojena, putovat z webových portálů jednotlivých archivů. Z 80 procent vytvoří obsah obrazové dokumenty, o zbytek se rovným dílem podělí audiovizuální dokumenty včetně cestopisů a reklam a dokumenty textové.