United Islands kraloval Besho

Praha - V Praze skončil festival United Islands. O víkendu přilákal na čtyřicet tisíc návštěvníků. Jednou z hvězd letošního ročníku byl Král Besho. Hudebník ze země, která se zatím nejčastěji objevuje hlavně ve válečném zpravodajství – Afghánistánu.

Afghánský rapper vystupuje oblečený jako jeho americké vzory a i jeho hudba se moc neliší od amerického hip-hopu. Jen v jeho klipech se namísto drahých limuzín objevuje dnešní Kábul. Říká si Král Besho, první a nejslavnější rapper pocházející z Afghánistánu. „Tvrdě pracuji na tom, aby se Afghánistán změnil. Hraji na nebezpečných místech, dostávám varování. Ale pomalu už nastává čas – myslím, že lidi doma mají taky právo se bavit,“ říká Král Besho.

Jeho kapelu tvoří potomci uprchlíků žijících v Evropě. Besho vyrůstal v Kábulu, jeho rodina prchla před válkou v 90. letech do Německa. Není první, kdo se uměním snaží zachránit svět. Svou misi nazývá pokojnou revolucí: „Mám respekt ke každému, pokud má trochu respektu ke mně. Vědí, že zpívám o dobrých věcech, o tom, jakou moc má Bůh a jakou moc má člověk. Proto mě, myslím, mají rádi.“  

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Je to deset let, co v Afgánistánu přestal platit zákaz hudby a filmu vydaný Tálibánem. Král Besho se stále častěji vrací domů. Festival na pražských ostrovech byl zastávkou v zemi, která se na rekonstrukci Afghánistánu podílí. „Na fungování provinčního rekonstrukčního týmu a na jeho projekty jde osmdesát milionů korun ročně z rozpočtu, takže každý občan má právo ptát se, co se tam vlastně děje a co to je za zemi,“ uvedla Terezie Täubelová z Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru.

Král Besho si svůj misijní plán nechal natisknout i na tričko, v kterém vystupuje: Nová generace Afghánistánu.

Na festival United Islands, dorazilo podle organizátorů letos přes 40 000 návštěvníků, což je asi o 10 000 více než loni. Představilo se na něm na 150 hudebních projektů. Pro vystoupení bylo upraveno devět scén o více než 60 000 metrech čtverečných na ostrovech na Vltavě a v centru Prahy. Akce nabídla zdarma vedle hudby i doprovodný program jako kino, divadlo nebo literární scénu.