Hrátky s jazzem na Prague Proms

Praha – Pražský klub Jazz Dock na Janáčkově nábřeží se dnes večer stane jedním z pódií festivalu Prague Proms. Od 19:00 se zde postupně představí pět zajímavých hudebních uskupení, které nějakým originálním způsobem proměňují tvář současného jazzu. Návštěvníci se mohou těšit na společný projekt Epoque Quartet a zpěvačky Gabriely Vermelho, Beata Hlavenková Trio, kytaristu Davida Dorůžku, experiment Vojtěcha Procházky a Martina Blažíčka a nakonec na dechový miniorchestr Bucinatores Sextet.

„Jazz Dock byl založen s myšlenkou, že se v něm bude prezentovat progresivní muzika, především autorská, která posunuje jazz za hranice samotného žánru. Takže podobné akce pořádáme. Ve spolupráci s Prague Proms se nám ale podařilo uspořádat koncert, na němž během jednoho večera vystoupí pět kapel. To je na tom ojedinělé,“ uvedl k projektu dramaturg koncertu Jakub Zítko.

Program otevře pražský smyčcový Epoque Quartet (19:00), známý svými crossoverovými projekty. Tentokráte se potkává se zpěvačkou a houslistkou Gabrielou Vermelho a multižánrovým perkusionistou a bubeníkem Camillem Callerem. V tomto specifickém složení zazní skladby Jimmiho Hendrixe, Chicka Corey, Pata Methenyho, Norah Jonesové, ale také mladých českých skladatelů Petra Wajsara či Ondřeje Brzobohatého, kteří napsali díla přímo pro toto uskupení.

Rozhovor s Jakubem Zítkem a Gabrielou Vermelho (a ukázka) (zdroj: ČT24)

Hudební zážitek slibuje i harmonická barevnost, dynamika a kreativita tria Beaty Hlavenkové (20:20), která je kromě své triové tvorby známá také spoluprácí např. s Ingrid Jensenovou, Richem Perrym nebo Lenkou Dusilovou. Na pódiu trio vystřídá opět kvartet (21:40). Holandský saxofonista Cyrile Oswald, jenž už dlouhodobě působí v Praze, v něm spojuje kytaristu Davida Dorážku, bubeníka Daniela Šoltyse a kontrabasistu Tomáše Linku.

Hodinu před půlnocí nastane čas na Nepravděpodobný večírek. Pianista skupiny Vertigo Quintet Vojtěch Procházka na něm bude pokoušet zvukové možnosti preparace klavíru a hranice současného moderního jazzu. V projektu s Martinu Blažíčkem spojuje hudbu s vizuální složkou – obraz preparace klavíru je v reálném čase přenášen a upravován pomocí videoprojektoru.

Tečku pětichodového jazzového večera obstará dechový miniorchestr Bucinatores Sextet (23:50), jenž je odnoží bigbandu Brucinatores Orchestra. Za oběma uskupeními stojí skladatel, aranžér a trombonista Jan Jirucha. Ale zatímco repertoár velkého orchestru je tvořen kromě Jiruchových také skladbami Duka Ellingtona nebo Gilla Evanse, sextet , jehož rytmickou základnou jsou bicí nástroje a netradičně tuba, kombinuje zajímavým způsobem jazz, hip hop, vážnou hudbu i neworleánský styl.

Festival Prague Proms potrvá do 23. července.