Praha slaví s Anežkou

Praha - Na Staroměstském náměstí v Praze dnes začala dvoudenní akce s názvem Oslavy Prahy, letos věnovaná 800. výročí narození svaté Anežky České. Lidé si odpoledne mohli poslechnout gospelovou hudbu, čtení z dopisů Anežky Přemyslovny nebo navštívit představení opery Brundibár, která se hrála v Terezíně. Slavnostního zahájení se ve 20:00 ujme arcibiskup Dominik Duka. Kulturní program bude pokračovat i v sobotu, nabídne hudební i divadelní vystoupení či diskuse se zajímavými lidmi.

Třetí ročník přinese hudbu, divadlo, historii, umění i vědu. Akce prý představí bohatství hlavního města i celé České republiky. Na pokyn pražského arcibiskupa se dnes vpodvečer rozezní zvony pražských kostelů a zvonic. Z ochozu staroměstské radnice zazní slavnostní fanfáry karlštejnských trubačů a do vzduchu se vznesou stovky balonků. Večer uzavře bigbít v podání Radima Hladíka a kapely Blue Effect.

V rámci sobotního programu se mohou lidé vydat třeba na Staroměstské náměstí, kde vystoupí kapely Sto zvířat, Laura a její tygři nebo Sunflower Caravan. Na Petříně zahraje Xavier Baumaxa či Zdeněk Bína, na Vltavě se rozezní jazzová hudba. Petřínské stráně zaplní divadelní spolky, jejichž vystoupení budou věnována hlavně malým divákům.

Vstup Ivany Šmelové z Oslav Prahy (zdroj: ČT24)

V Městské knihovně budou lidé moci diskutovat s předními vědci, lékaři a historiky. Do muzeí, galerií a různých památek se dostanou buď zdarma nebo za zlevněné vstupné.

Po oba dny budou pro návštěvníky připraveny stánky s tradičními i exotickými pochoutkami. „Staroměstské hody tentokrát nezůstanou jen u guláše českého Pepy, ale přinesou směsici pokrmů a nápojů z domova i daleké ciziny,“ tvrdí organizátoři. Lidé budou moci ochutnat hanojské závitky, turecký kebab, arabský falafel, ruský boršč nebo slovenské halušky.

  • Dominik Duka zdroj: Oslavy Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2686/268563.jpg
  • Oslavy Prahy 2011 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2686/268560.jpg