Francouzské lechtání bránice na ČT

Francie dala světu, kromě mnoha dalších dobrých věcí, také řadu komedií, k nimž se diváci rádi vrací. Příležitost mají i o prázdninách, a to každý čtvrtek ve 20:00 na prvním programu. Po dva letní měsíce je bude bavit popletený Pierre Richard, hrdinové jiné doby Jean Reno a Christian Clavier, kteří čtvrteční setkávání s franouzskými komiky odstartují Operací Corned Beef, nebo vojáci sedmé roty Jean Lefebvre a Pierre Mondy.

Operace Corned Beef - Jean Reno jako špion a Christian Clavier jako blb s dýmkou ve francouzské komedii, v níž manželské závazky ustupují vyšším zájmům. Komediální trojice, kterou tvoří kromě dvou zmíněných herců ještě Valerie Lemercierová se o dva roky později, v roce 1992, potkala i při natáčení Návštěvníků.

Snímek opět v režii Jeana-Marie Poirého si pohrává s cestováním v čase. Středověký rytíř Godefroy a jeho sluha Jacquouille se poté, co se omylem napili kouzelného letkvaru, ocitají ve 20. století. Současná doba si ale nedokáže vážit statečných rytířů. Reno a Clavier si v této komedii zahráli dokonce dvojrole předků i potomků.

Po úspěchu filmu na sebe pokračování nenechalo příliš dlouho čekat. Godefroy a Jacquouille opět cestují mezi současnotí a středověkem ve dvojce Návštěvnků (1998) s podtitulem V chodbách času.

Další slavný francouzský komik Pierre Richard se divákům ČT přestaví nejprve Nalevo od výtahu (1988). Stačí jedny zabouchnuté dveře a jeden žárlivý soused a plachý výtvarník se dostává do kolotoče nedorozumění a absurdních situací, které se stále více zamotávají i s přispěním Richarda Bohringerera, Emmanuelle Béartové nebo Fanny Cottençonové.

Své pověsti nenechá Pierre Richard nic dlužen ani v komedii Claudea Zidiho Náhradník (1975). Gagy a nečekané zápletky odstartuje smlouva bez podpisu a zástupce ředitele banky, který se stane na čas šéfem.

Druhá polovina francouzského léta bude patřit válečným komediím. Nacisté toužící po Venuši milotské a tři Francouzi, kteří vzácnou sochu chtějí unést dřív než oni, se postarají o zábavu v první z nich. Heslo zní: Stepující stonožka (1977).

Německým okupantům škodí seč můžou i dva hrdinové proti své vůli - Jean Lefebvre a Pierre Mondy, a to ve třech komediích v režii Roberta Lamoureuxe: Kam se poděla sedmá rota? (1973), Návrat sedmé roty (1976) a Sedmá rota za úplňku (1977).

  • Jean Reno a Christian Clavier ve filmu Operace Corned Beef zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2692/269157.jpg
  • Emmanuelle Béartová a Pierre Richard v komedii Nalevo od výtahu zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2692/269161.jpg
  • Sedmá rota za úplňku zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2692/269163.jpg