Pantheon Národního muzea se loučí volným vstupem

Praha – Už jen dva dny, včetně dnešního svátku, mají lidé možnost prohlédnout si expozice v historické budově Národního muzea. Poté se objekt návštěvníkům kvůli rekonstrukci na pět let uzavře. „Už třeba naši dědečkové do některých částí chodili a mohli by sem přivést i vnoučky, aby viděli, jak muzeum vypadá, protože po 7. červenci bude staré Národní muzeum definitivně pryč,“ upozorňuje ředitel muzea Michal Lukeš, že dnešek a zítřek jsou poslední možností prohlédnout si současnou podobu expozic v Pantheonu.

Symbolem rekonstrukce historické budovy se staly sedmičky – před 77 dny zahájilo muzeum akce, kterými se se stávajícími expozicemi loučí, a 7. 7. naposledy před pětiletou pauzou otevře své dveře návštěvníkům. Vstup bude po celý čtvrtek zdarma a mimořádně bude prodloužena i otevírací doba – do 20:00, dnes mají lidé šanci navštívit muzeum do 18:00.

Na rozloučení s historickou budovou připravilo muzeum drobný program. DJ bude mixovat hudbu klasiků, především Antonína Dvořáka, kterému je věnována právě probíhající výstava v Českém muzeu hudby. Promítat se budou filmy o expozicích NM, které mají být připomínkou, že s uzavřením Pantheonu se neuzavírá i Národní muzeum. Lidé se mohou nadále vydat do některých z jeho deseti pražských a šesti mimopražských objektů.

Velryba a slon zůstanou

Demontáž trvalých expozic historické budovy už začala. Sbírkové předměty jsou odváženy postupně, ty nejcennější opustily muzeum za mimořádných bezpečnostních podmínek už na konci dubna. Celkově je třeba přestěhovat sedm milionů předmětů a 13,5 kilometru knih. Některé exponáty ale zůstanou i během rekonstrukce. Například známá kostra velryby, která je ve špatném stavu a stěhování by ji mohlo ještě více poškodit, nebo vypreparovaný slon a žirafa, kteří jsou zase příliš velcí na to, aby je bylo možné dostat ven z budovy.

Samotné opravy začnou v prosinci. „Cílem náročné rekonstrukce je zachránit významnou národní kulturní památku a proměnit ji v moderní muzejní objekt,“ naznačil Michal Lukeš, co mohou návštěvníci po znovuotevření očekávat.

Pantheon Národního muzea
Zdroj: ČT24/Náordní muzeum