Buďte v Pohodě

Trenčín - Jeden z největších středoevropských letních festivalu - Pohoda - začíná dnes v Trenčíně. Do slovenského města zamířilo na třicet tisíc návštěvníků, včetně Čechů, už několik dní před začátkem hlásili organizátoři patnáctého ročníku vyprodáno. Pohoda není jen hudební přehlídkou, kromě hudby, a to i klasické, nabídne také třeba tanec. Například dnes večer vystoupí nizozemský soubor Nederlands Dans Theater.

„Vážíme si účasti každého z našich účinkujících, ať už to je velké světové jméno, nebo malá tuzemská kapela. Festivalový program není o jednom jméně, ale je to skládačka více faktorů, které do sebe musí zapadat. Chceme, aby se lidé bavili po dobu celého dne, a nejen večer na kapelách velkých jmen,“ podoktl k programu PR manažer festivalu Mári Gešvantner.

„Osobně jsem velmi šťastný, že tu máme Portishead. Z těch známějších tu pak bude hrát Moby, Pulp, Madness nebo Magnetic Man,“ jmenoval konkrétněji některé z účinkujících. Na Pohodě vystoupí i čeští hudebníci: Dan Bárta se skupinou Illustratosphere, Vladimír Mišík a Etc… nebo flétnista Jiří Stivín.

Páteční hlavní program zahájí Janáčkova filharmonie Ostrava, a to dílem ruského hudebního skladatele Modesta Petroviče Musorgského. Klasická hudba, kterou letos na Pohodě zastoupí devět koncertů, nebude na festivalu žádnou novinkou. Už v minulosti na pódiu vystoupil například orchestr Opery Slovenského národního divadla, letos se představí také vlajková loď slovenského folkloru, soubor Lúčnica.

Pohoda hlásí: Vyprodáno

Na 15. ročník festivalu se dostanou jen návštěvníci, kteří si vstupenky zakoupili v předprodeji. Pohoda totiž hlásí vyprodáno. „Je to sen každého promotéra,“ poznamenal Gešvantner. Před dvěma lety přitom organizátoři uvažovali o tom, že skončí. Pád stanu po příchodu náhlé bouřky si tehdy vyžádal dva lidské životy. Festival poté omezil kapacitu na 30 tisíc lidí.

„Dlouho jsme zvažovali, jestli budeme ve festivalu pokračovat. Rozhodlo více věcí. Velká podpora fanoušků, ale především zjištění, že náš organizační tým nepochybil. Bylo to těžké rozhodnutí, ale dnes jsme rádi, že jsme ho udělali,“ říká Gešvantner.

Program Pohody je pro návštěvníky připraven do 9. července. Ráno o den později festival už podruhé zakončí ekumenická bohoslužba. 

  • Portishead zdroj: Festival Pohoda http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2696/269570.jpg
  • Festival Pohoda 2011 zdroj: Stránky festivalu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2696/269569.jpg