Mádl se probudí v červnu 1989

Ploskovice – O cestě do minulosti za studentskou láskou vypráví komedie ze studentského prostředí, kterou na zámku Ploskovice začal natáčet režisér Miroslav Šmídmajer. V příběhu se, jak už název Probudím se včera napovídá, prolínají dvě časové roviny: současnost a doba těsně před sametovou revolucí. V hlavní roli se objeví Jiří Mádl, který se Šmídmajerem spolupracoval už na jeho hraném debutu Peklo s princeznou.

Láska v čase přenáší

„Jde o příběh s originální zápletkou, v níž si věčně svobodný profesor češtiny a opakovaně nezadaný sympatický čtyřicátník Petr Kovář, kterého právě opouští osmá přítelkyně, díky třídnímu srazu uvědomí, že nejvíce kdy miloval spolužačku Elišku. V sedmnácti však nenašel odvahu jí to říct – a pak se navždy vytratila z jeho života,“ uvedla k příběhu mluvčí společnosti Bio Illusion Mária Dufková.

Petrovi se ale naskytne jedinečná šance vrátit se do studentských let, do června roku 1989, a napravit, co promeškal. Jenže zahrávat si s časem není jednoduché, návraty nejsou snadné a být zase studentem v době bez mobilů, počítačů a navíc těsně před sametovou revolucí je komplikované.

Studentská komedie

„Zkuste si po dvaceti letech vybavit zaváté školní vědomosti, vzpomenout si na rovnice z matematiky, chemické vzorce, azbuku či poučky z občanské výchovy, které už za pár měsíců stejně nebudou platit. Hlavní hrdina se tak dostává do změti komplikací a průšvihů, které naštěstí řeší s vtipem, nadhledem a drzostí, jakou dobře zná od svých vlastních studentů,“ prozradil producent a dokumentarista Šmídmajer, který se po třech letech vrátil na režisérskou židli.

Pohádka Peklo s princeznou byla v roce 2009 jeho prvním celovečerním hraným filmem. Mádl si v pohádkovém příběhu zahrál prince, v nové komedii hraje osmnáctiletého Petra. Ve filmu se dále objeví Viktor Preiss, Zlata Adamovská, Svatopluk Skopal, Petr Nárožný, Ljuba Krbová, Boris Hybner, Martina Válková a David Matásek.

Snímek se bude natáčet do začátku srpna převážně v Litoměřicích a v Praze. Premiéra je plánována na březen 2012.