Oltářní obraz v kostele sv. Jiljí čeká restaurace

Praha – Kostel svatého Jiljí na Starém Městě pražském přišel dočasně o barokní oltářní obraz. Věřící a návštěvníci se půl roku budou muset spokojit s jeho fotokopií. Pětimetrové plátno s výjevem ukřižovaného Krista potřebuje zrestaurovat. V tomto případě zvolili restaurátoři u hlavního oltáře nejrychlejší způsob demontáže, a to pomocí kladky a lan, což nebývá příliš časté. Chtěli si tak především ušetřit stavbu dalšího lešení.

Odborníci jsou přesvědčeni o tom, že obraz ukřižovaného Krista ve společnosti dominikánů na konci 17. století namaloval pro tento řád Antonín Stevens, barokní malíř, který neprávem stojí ve stínu svého současníka Karla Škréty. „Oni si v pražském prostředí vytyčovali svůj prostor zakázek. Karel Škréta opanoval týnský kostel, kdežto Antonín Stevens maloval kostel sv. Tomáše,“ přibližuje historik umění Štěpán Vácha.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Na opravu monumentálního plátna, které pokrývá vrstva špíny, ztratilo barvy a má řadu trhlin, dominikáni získali půl milionu korun z grantu hlavního města a ze soukromých darů. Restaurátoři ještě před demontáží pořídili fotokopii obrazu, která teď bude prázdné místo zakrývat po dobu šest měsíců. „Velmi se těším, až ten obraz bude světlý, bude zářit a bude předávat návštěvníkům kostela význam, který skrývá,“ dodává farář kostela sv. Jiljí Romuald Štěpán Rob.