Krumlovem zněl tenor pěvce pěvců Vargase

Praha - Koncertem slavného mexického tenoristy Ramóna Vargase byl včera večer zahájen Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Kromě operních galakoncertů nabídne 15 koncertů různých žánrů, na nichž se představí i tři symfonické orchestry a 11 komorních orchestrů a souborů. Uskuteční se na pěti místech historického města. Jubilejní 20. ročník potrvá do 20. srpna, kdy ho zakončí slavný tenorista Plácido Domingo a sopranistka Ana María Martínezová. Během festivalu nebude chybět ani do počtu třetí slavný tenor, „král verismu“ José Cura.

Festival zahájil Ramón Vargas za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Ondrejem Lenárdem. Krumlovskou Pivovarskou zahradu rozezněly árie a orchestrální hudba z italských a francouzských oper. Na úvod zazněla předehra z Rossiniho opery Lazebník Sevilský. A pak už diváci přivítali Ramóna Vargase. Pěvce, který o sobě říká, že se v jeho hlase snoubí mexická horkokrevnost s rakouskou disciplínou. V jeho výjimečném podání si diváci vyposlechli například árie z oper Vévoda z Alby, Romeo a Julie nebo Tosca. Úvodní galakoncert přilákal na sedmnáct set diváků. Organizátoři dokonce přidávali místa k stání. „Česká republika má velkou hudební tradici a výborné orchestry. Jsem  opravdu rád, že tady vystupuji,“ nechal se slyšet pěvec.

Jaromír Boháč, ředitel festivalu v Českém Krumlově

„Český Krumlov je hudební město už ze své historie. Tam byla vždycky velmi osvícená šlechta, která si postavila divadlo, která sama hrála opery.“

Koncert pod širým nebem není pro Vargase přiliš obvyklý. „Festival bude na otevřené scéně, na čerstvém vzduchu, takže to je velmi zvláštní věc. Ale když zpívám, tak zpívám všude úplně stejně. Ať je to ve slavném operním domě, nebo v méně slavném místě,“ ujišťuje Vargas, jenž na české publikum nahlíží jako na spontánní a emocionální.

Slavný mexický tenorista Ramón Vargas se domnívá, že jeho úspěch na světových pódiích nemá žádné tajemství. Pěvec musí pro svou úspěšnou kariéru jen respektovat hlas a stále pečovat o hlasovou techniku. „Poštěstilo se mi, že jsem mohl zpívat na respektovaných operních scénách. K mým nejoblíbenějším patří Vídeňská státní opera, newyorská Metropolitní opera a Bavorská státní opera v Mnichově a také se rád vracím do Mexika,“ uvedl Vargas, který příští rok oslaví 30 let od zahájení své kariéry v rodném Mexico City.

Do Česka se pěvec vrátil po šesti letech, nabídku prý přijal, protože rád vzpomíná na české posluchače. „Dodnes si pamatuji, jak byl vřelý ohlas publika, a těší mě, že jsem se sem mohl vrátit,“ poznamenal pěvec, který Český Krumlov navštívil poprvé.

Vargas je uznáván také jako koncertní pěvec díky rozsáhlému písňovému repertoáru. Na svém kontě má řadu prestižních ocenění, v roce 2000 jej například britská Opera Now vyhlásila umělcem roku a ve stejném roce jej rakouský magazín Festpiele označil za nejlepšího tenoristu světa. V roce 2001 získal Vargas dále například cenu ECHO Klassik - Pěvec roku. V současné době žije se svou ženou Amalií a dvěma syny Fernandem a Rodrigem ve Vídni.

Festivalem od pátečního večera žije celé město. V Pivovarské zahradě zazní nejen vážná hudba, ale i flamenco nebo jazz. Další koncerty budou na zámku v maškarním sále nebo jízdárně a opera Komedianti se v rámci festivalu bude hrát na otáčivém hledišti. Slavný tenorista festival nejen zahájil, ale i ukončí. Dvacátého srpna ho uzavře Plácido Domingo.