Josef Suk byl pochován na Vyšehradě

Praha - Za zvuku malebných tónů Bachova Air dnes byly na vyšehradském hřbitově uloženy do rodinné hrobky ostatky houslového virtuosa Josefa Suka, který zemřel po těžké nemoci 7. července ve věku 81 let. Hrobka se nachází vedle hrobu dalšího českého předního houslisty Josefa Slavíka. Poslednímu rozloučení předcházela zádušní mše ve zcela zaplněném chrámu sv. Petra a Pavla, kterou sloužil kardinál Miloslav Vlk. Památce pravnuka Antonína Dvořáka a vnuka skladatele Josefa Suka se přišel poklonit také prezident Václav Klaus.

Mše byla v chrámu vyzdobeném věnci a květinami zahájena písní Blíž k tobě, Bože můj a poté se ujal slova kardinál Vlk, kterého se Sukem pojil blízký vztah. „Když jsem poslouchal jeho vánoční koncert na zámku Štiřín, byl jsem přesvědčený, že hraje celou duší k narození Ježíše,“ uvedl Vlk a zdůraznil, že Suk „odešel k Bohu, v kterého věřil“.

Prezident Klaus ve svém projevu podotkl, že Josef Suk v mnoha zemích světa proslavil nejen sebe, ale také svou vlast. Ocenil, že i po ukončení pravidelné koncertní činnosti se svým talentem pracoval jako málokdo. „I po ukončení svého koncertování cvičil pět hodin denně,“ ocenil Klaus. Dodal, že velkou oporou Sukovi byla jeho manželka Marie, s níž žil šest desítek let.

Památce slavného houslisty se přišli poklonit například ministr kultury Jiří Besser, pražský primátor Bohuslav Svoboda, houslisté Jaroslav Svěcený a Pavel Šporcl a desítky Sukových příbuzných a přítel. Posledního rozloučení se zúčastnil také Karel Gott, který se Sukem v roce 1993 natočil album Věci blízké mému srdci.

Karel Gott o Josefu Sukovi

„S Josefem Sukem jsem měl velice dobrý vztah. Společně jsme natáčeli ve studiu v Rudolfinu, byl to úžasný zážitek. S takovým věhlasným světovým mistrem nahrát desku je nádherné. Nejvíc mě na tom potěšilo, že to bylo ukázkou jeho postoje k lehčímu žánru. V té době bylo něco téměř revolučního, že někdo dělá odlehčenou klasiku upravenou skoro do popu.“

S jedním z nejlepších českých houslistů se již ve čtvrtek rozloučila veřejnost na vzpomínkovém obřadě v Dvořákově síni pražského Rudolfina. O hudební doprovod se postarali varhaník Aleš Bárta a Heroldovo kvarteto. Pěvec Ivan Kusnjer přednesl skladbu Hospodin jest můj pastýř z Dvořákova cyklu Biblické písně.

Josef Suk se narodil 8. srpna 1929 v Praze. Už v dětských letech byl v houslové hře žákem Jaroslava Kociana, v letech 1946-51 studoval houslovou hru na pražské konzervatoři a v letech 1951-53 na AMU. Byl krátce primáriem Pražského kvarteta.

Po absolutoriu působil v letech 1953-55 jako zástupce koncertního mistra činoherního orchestru Národního divadla, poté jako sólový a komorní hráč. V roce 1952 založil Sukovo trio, v letech 1961-90 byl sólistou České filharmonie. Od ledna 1992 do prosince 2000 byl uměleckým vedoucím a dirigentem Sukova komorního orchestru.

Na hřbitově na Vyšehradě v Praze se pohřbívá jen výjimečně, v průměru asi pětkrát ročně. Místo posledního odpočinku na něm totiž nalezly stovky českých osobností, a o pohřeb na něm proto byl vždy velký zájem. „V současné době je zaplněn a pochovávat se smí pouze do hrobek,“ řekl Zdeněk Spěváček ze Správy pražských hřbitovů (SPH), který se o vyšehradský hřbitov stará. Hrobku na vyšehradském hřbitově má i rodina Josefa Suka. Houslový virtuos tak spočine v blízkosti praděda Antonína Dvořáka a děda Josefa Suka.