Hudební hvězdy září nad Krumlovem

Český Krumlov – Mezinárodní hudební festival Český Krumlov slaví v roce 2011 jubilejních 20 let své existence. Tváří festivalu se při této příležitosti stala jedna z nejvýznamnějších osobností hudebního světa Plácido Domingo, jehož vystoupením oslavy vyvrcholí dne 20. srpna. Festival startuje dnes operním galakoncertem mexického tenoristy Ramóna Vargase a dále nabídne řadu sestávající celkem z 15 koncertů různých žánrů na 5 různých místech Českého Krumlova. Chybět nebude ani tradičních 6 operních představení inscenovaných na Otáčivém hledišti ve spolupráci s Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích – tentokráte za účasti dalšího významného operního pěvce Josého Cury v novém nastudování Leoncavallovy opery Komedianti.

Dramaturg Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov Lubomír Herza přiznává, že pro něj je Vargas naprosto ojedinělý zjev, a mluvčí festivalu Lucie Johanovská informovala o tom, že bylo nutno pro velký zájem přidat vstupenky.

Hned druhý koncert víkendu pak odehraje violoncellista Mischa Maisky, jehož hra je v programu popsána: „Expresivita bez povrchního přehrávání, elegance bez plochých dramatických gest, přesnost bez mechanické těžkopádnosti… jen nádherně lahodný a sytý tón violoncella, střízlivý výraz, koncentrovaná vášeň… zkrátka zralost, inteligence, síla a srdce.“

Mischa Maisky
Zdroj: ČT24/Hud. festival Č. Krumlov

Po obrovském úspěchu z loňského roku se do Českého Krumlova vrátí i José Cura, který v opeře Komedianti na Otáčivém hledišti vystoupí šestkrát. „On si ten prostor doslova zamiloval. Už v průběhu loňského ročníku jsme se domluvili, že vystoupí v Komediantech,“ doplnil Herza.

Festivalovou přehlídku ukončí třetí z velikánů pěveckého nebe Plácido Domingo. „Dostat ho sem byl úspěch, ze kterého mám obrovskou radost,“ pyšně komentoval prezident festivalu Jaromír Boháč účast pěvecké superhvězdy.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Na festivalové pódium se ale vrátí také muzikálová show z broadwayských jevišť, dále proběhne mimo jiné i večer slovenských umělců, diváci uvidí hvězdy světového jazzu či argentinského tanga.