Polski film odstartovala první klapka

Praha – Plánovaná první klapka nového filmu Polski film se mírně opozdila, namísto 9. července padla dnes. Byl tak zahájen výrobní proces česko-polského snímku, který vzniká na základě scénáře čtyř spolužáků z brněnské JAMU, kteří se také objeví na plátně - Tomáše Matonohy, Josefa Poláška, Pavla Lišky a Marka Daniela. Společný film chtěla čtveřice prý udělat už během studií. Režisérem a dalším spoluautorem scénáře je Jan Budař, kterého si čtveřice vybrala pro jeho znalosti reálií a hlavně pro jeho nesporný scenáristický talent.

„Původní idea vznikla z mého deníku, který jsem si vedl od začátku studií. V době, kdy spatřily světlo světa první scénky ke Komediografu, který s úspěchem hrajeme dodnes, nás napadlo, že tvorba tohoto představení by mohla být zajímavý základ pro film. Je to o nás, jak jsme studovali Janáčkovu akademii a zároveň to vypovídá o době, která už je minulostí, ale ne zase až tak vzdálenou,“ přiblížil začátky filmu Tomáš Matonoha.

Původně se film v Polsku odehrávat neměl, ale když přišla nabídka koprodukce, autorský tým pohotově zareagoval, do příběhu včlenil polské reálie a umístil tam část děje. „My jsme v roce 1994 byli s představením JAMU Král Ubu na festivalu v Lodži. Představení mělo velký úspěch, dostalo dvě ocenění, a tak nebyl problém toto do scénáře včlenit,“ doplnil Motonoha.

Z Brna informuje Zuzana Neuvirtová (zdroj: ČT24)

Polski film je režisérským debutem herce Jana Budaře. „Stát za kamerou je těžší, než stát z druhé strany. Práce režiséra je náročná časově, fyzicky i psychicky. Radí mi všichni a já se všech ptám a pevně věřím, že to společně zvládneme,“ komentoval svůj debut Jan Budař.

Premiéra filmu Polski film je plánovaná na červenec 2012.