Poslední Potter trhá rekordy

Praha - Film Harry Potter a Relikvie smrti - 2. část utržil o premiérovém víkendu v českých kinech téměř 35 milionů korun, což je podle údajů Unie filmových distributorů nejvyšší tržba ze všech premiérových víkendů. Vidělo ho 230 856 diváků. Film Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část měl o premiérovém víkendu více diváků, 248 025, tržby ale měl nižší, zhruba 30,5 milionu korun. Druhá část je totiž natočena technikou 3D a vstupné je vyšší.

Úspěch filmu Harry Potter a Relikvie smrti - 2. část u českých diváků potvrdil celosvětový trend, například v kinech v USA a Kanadě vydělal za tři dny na vstupném rekordních 168,6 milionu dolarů (zhruba 2,9 miliardy korun), a porazil tak dosavadního držitele víkendového rekordu Temného rytíře. Film o Batmanovi držel od roku 2008 tento rekord ziskem 158,4 milionu dolarů (přes 2,7 miliardy korun).

„Film bude určitě úspěšný i dál. Očekáváme, že než se přestane promítat, vydělá přes miliardu dolarů.“ /David Hancock, IHS Screen Digest/

V desítce nejúspěšnějších filmů podle výsledků premiérových víkendů má sága o Harry Potterovi hned pět míst, příběhy o čarodějnickém učni porazily v tržbách i počtech diváků například Pána prstenů: Návrat krále i Pána prstenů: Dvě věže, Piráty z Karibiku či český film Kajínek.

Harry Potter ovládl česká kina (zdroj: ČT24)

Vstup nového a údajně posledního filmového Harryho Pottera splnil podle agentur očekávání obchodních expertů, kteří se netají nadšením a otevřeně vyjadřují přesvědčení, že se snímek stane nejúspěšnějším komerčním trhákem studia Warner Bros.