Je to Marilyn, není to Marilyn?

Buenos Aires - Španělský sběratel Mikel Barsa hodlá vydražit osmimilimetrovou starou nahrávku, na níž je podle jeho tvrzení Marilyn Monroeová milující se s mužem v době, kdy byla ještě neznámou herečkou vystupující pod jménem Norma Jean. Uvedla to dnes agentura AP. Odborník na Marilyn Monroeovou Scott Fortner nicméně nahrávku zpochybňuje. Žena, která je na ní zachycena, je podle něj podstatně silnější a méně ženská než legendární hvězda.

Barsa by za šest a půl minuty trvající nahrávku chtěl nejméně půl milionu dolarů. Natočena byla podle něj před rokem 1947 a jde prý o přesnou kopii šestnáctimilimetrového filmu, který byl objeven před více než deseti lety. Podle Fornera se ale lidé jen snaží vydělat peníze na starém filmu pro pány, na němž vůbec není Monroeová.

„To není Marilyn. Nemá stejnou bradu, nemá stejné rty a nemá stejné zuby,“ prohlásil Fortner, který má značnou sbírku memorabilií týkajících se právě Monroeové. Žena na nahrávce je podle něj také větší a těžší. „Marilyn byla drobná. Vím to naprosto jistě. Znám její šaty,“ dodal.

„Lidé s romantickými sklony popírají, že je to Marilyn Monroeová,“ prohlásil Barsa ve své kanceláři v argentinském Buenos Aires. „Tenhle film ale ukazuje skutečnou Marilyn Monroeovou, až později ji objevila studia a změnila ji.“ Monroeová zemřela na předávkování prášky na spaní v roce 1962, kdy jí bylo 36 let.