V Plzni to žije Na ulici

Plzeň - Mezinárodní výstava velkoformátových obrazů pod širým nebem zahájila v neděli v Plzni tradiční hudební festival Na ulici. Obrazy českých a německých výtvarníků jsou k vidění na prostranství v Proluce. Letos poprvé jsou součástí i dětské práce nainstalované na zdi nad Mlýnskou strouhou. Dnes ožily ulice západočeské metropole hudbou, na pěti scénách v centru se až do 30. července vystřídá 55 kapel všech žánrů. Svou kolekci během nedělní vernisáže představila plzeňská módní návrhářka Eva Beránková. Jde o práce, s nimiž se letos probojovala do finále prestižní soutěže Top Styl Designer v rámci veletrhů módy Styl a Kabo.

„Výstava s názvem Barva na ulici se na hradební zdi uskutečnila už počtvrté. Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti tentokrát vedle plzeňských umělců přizvala výtvarníky z Hradce Králové a Ostravy a také z německých měst Weiden a Regensburg,“ za pořadatele informovala Daniela Vítová.

Hlavní hudební část festivalu, který ještě před několika lety patřil k vrcholům letní festivalové sezony v Plzni, odstartovala dnes. Původně třítýdenní akce se postupně změnila ve skromnější festival, který trvá týden. Na největší scéně, na náměstí Republiky, se první den představí Znouzectnost, legendární kapela, jež vznikla na plzeňské scéně v 80. letech a začínala jako skupina ovlivněná punkovou jednoduchostí. Následovat bude koncert stálice festivalu - tříčlenné skupiny Traband, jež se proslavila hudbou s prvky balkánské dechovky.

Na ulici
Zdroj: ČT24/Festival Na ulici

Podle organizátorů letos patří největší scéna na náměstí různým žánrům, návštěvníci se mohou těšit například na keltský večer, reggae session nebo večer gospelů a spirituálů. „Menší prostor U branky ve Smetanových sadech je tentokrát vyhrazen plzeňským kapelám a interpretům, tradiční jazzové koncerty v zahradě Měšťanské besedy v Kopeckého sadech letos doplní kapely hrající world-music,“ uvedla Vítová. Na alternativu zve Zach's Pub na Palackého náměstí, tradiční country scéna je připravena v C. W. Saloonu v Kolárově ulici.

Oproti loňsku je festival o dva dny delší, více prostoru dostal bigbít a také rocková muzika. Rozpočet akce činí 1,2 milionu korun, tři čtvrtiny dělá dotace města.

Dětské publikum festivalu Na ulici
Zdroj: ČT24/Festival Na ulici