Ed Partyka spojí zdánlivě nespojitelné

Praha – Trombonista, skladatel a dirigent Ed Partyka zavítal tento týden do Prahy. Bigbandová legenda zde společně se členy německého jazzového kvarteta nuBox a českého big bandu Concept Art Orchestra nabídne zcela nový repertoár. Jedná se o moderní fúzi elektronické taneční hudby a nejsoučasnějšího bigbandového zvuku. Projekt, jehož výsledkem má být ojedinělý umělecký počin, vznikl na základě zadání Českého rozhlasu.

Ed Partyka pochází z USA, ale v roce 1990 se přestěhoval do Německa. Slavný dirigent nahrává v Praze hudbu jednak s českým bigbandem Concept Art Orchestra a také se dvěma členy německého jazzového kvarteta, kteří se specializují na jazzovou a elektronickou hudbu. Nová nahrávka, která by měla v Praze vzniknout, by tak mohla být doslova výjimečná. „Kombinujeme tam tradiční bigband s elektronickou hudbou. Jsou tam také sólové improvizace, něco z toho je hodně orientováno jazzově, něco je tam takové volné, experimentální. Je to opravdu zajímavá fúze více než dvou stylů,“ popisuje Partyka.

Ed Partyka

„Hudba bigbandu má dlouhou tradici, od 20. let 20. století. Snažíme se o nacházení nových míst, kam tu hudbu posunout, než abychom se dívali jen zpátky. A pro elektroniku je to stejné. Pokoušíme se postoupit s uměním a se všemi formami.“

Spolupráci s českými hudebníky si Partyka velice chválí. „Jsou schopni číst z listu, hrají skvěle v orchestru,“ vyzdvihuje. Nový projekt společně představí na koncertu ve Studiu A Českého rozhlasu v Karlíně, a to 29. července od 19:30 hod.

Rozhovor s Edem Partykou (zdroj: ČT24)