Let's Dance 2011 – jen je nechte, ať se kroutí

Praha – Mezinárodní taneční festival Let's Dance nabízí ode dneška Pražanům výběr z orientálních, latinskoamerických či afrických tanců. Návštěvníci si je mohou vychutnat jako diváci na některém z představení v Divadle ABC nebo se mohou naučit základy těchto tanců od zahraničních lektorů v Centrech tance. Na své si letos přijdou i příznivci populární zumby, která v sobě spojuje tanec a fitness cvičení. V pořadí už šestý ročník festivalu potrvá do 31. července.

Festivalu se účastní tanečníci a lektoři latinskoamerických tanců, vášnivého flamenca, netradičního flirt dance nebo afrických a orientálních tanců. „Tento rok se nám podařilo do Prahy přilákat desítky umělců například z Egypta, Ruska, Řecka, Indie, Itálie, Sýrie, jihoamerického Chile, z afrického Konga nebo z Asie,“ řekla manažerka festivalu Ilona Reimannová.

Mezi letošní hlavní hvězdy patří například tanečník a choreograf populárních bollywoodských filmů Sunny Singh z Indie, chilská tanečnice a uznávaná lektorka flamenca Amparo Núňezová, zpěvák a tanečník Jásir Svírj ze Sýrie nebo známá tanečnice kabaretního orientálního tance Nour, původem z Moskvy. „Kabaretní orientální tanec znají lidé převážně jen z nočních klubů, což tomuto žánru trochu kazí pověst. Ale je to velmi uvolňující a atraktivní tanec. Můžete přijít se něčemu přiučit, ale můžete se jen dívat a užít si tu podívanou,“ uvedla umělkyně, která v Praze povede i několik seminářů a kurzů pro veřejnost, které se budou konat v pražských Centrech tance.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„Na lekce může přijít kdokoliv. Některé z nich jsou už nyní téměř plně obsazené. Jediné, co musí návštěvníci mít, je pohodlný úbor. Není třeba ani znalost cizích jazyků, u zahraničních lektorů totiž bude přítomen tlumočník,“ doplnila Reimannová.

Čtyřdenní festival nabídne také výstavu tematických fotografií, bazar kostýmů nebo program pro děti. Pomyslným vrcholem festivalu je podle pořadatelů páteční mezinárodní soutěž profesionálních tanečnic a skupin v orientálním tanci a tradiční Gala Oriental show, která se koná v Divadle ABC v sobotu. „Velkým lákadlem ovšem letos bude i samotný závěr festivalu, kdy se v neděli bude konat velká Zumba party,“ uvedla Reimannová s tím, že za návštěvu stojí i taneční vystoupení několika tuzemských skupin na otevřené taneční scéně ve Slovanském domě v Praze.

Ceny jednotlivých představení, která bude hostit Divadlo ABC, se pohybují od 150 do 250 korun, sobotní otevřená scéna je zdarma.