Bujarý život Keitha Richardse

Praha – Keith Richards ze slavné kapely Rolling Stones, která si příští rok připomene padesát let existence, vzbudil nedávno obrovský zájem jiným druhem umění než hrou na kytaru. Vydal totiž knižní biografii s názvem Život – Keith Richards a ta nyní vychází i v češtině. Rocková ikona v ní barvitě popisuje historky ze svého bohatého života. Odborného překladu českého vydání knihy se zhostil Radek Diestler.

Keith Richards se narodil v roce 1943 v Dartfordu. Kytarista, vokalista, autor písní a spoluzakladatel Rolling Stones ve své knize vypráví o tom, jak se učil hrát na kytaru a jak dával s Mickem Jaggerem a Brianem Jonesem dohromady kapelu. Hovoří o počátcích slávy Rolling Stones i proslulých zatýkáních kvůli drogám.

„Některé příběhy, které tam Richards vypráví, jsou známé z jiných rockových biografií. Ale zároveň je tam několik příběhů a historek, které ty biografie opomíjely, protože spousta životopisů se většinou soustředí na ty nejvýživnější etapy ze života nebo působení těch kapel, ale třeba opomíjí mládí nebo poslední léta jejich působení,“ vysvětluje Diestler. Podle jeho slov je na Richardsovi nejzajímavější jeho oddanost hudbě, kterou vytvářel, a to, jak o ní dokáže mluvit. „Jsou tam vynikající okénka do dílny tvůrcovy, nabízí tam i různé kytaristické fígle,“ vyzdvihuje.

Rozhovor s Radkem Diestlerem (zdroj: ČT24)

V knize ani v popisu Micka Jaggera není Keith Richards příliš diplomatický. „Většina příběhů, které vypráví o tomhle vztahu plném lásky a nenávisti, se točí kolem té velké rozepře v 80. letech, která Rolling Stones na několik let zahubila, ale to smíření je tam nové a pro mě to bylo docela překvapivé,“ doplňuje Diestler ke smíru obou hudebníků, ke kterému došlo teprve před několika lety.

Keith Richards o Micku Jaggerovi

„Z praktických důvodů musíme mít šatny na kilometr od sebe. On nesnese ten hluk, co dělám, já ho nedokážu poslouchat, jak hodinu cvičí stupnice.“

Ve své nové biografii se Keith Richards věnuje i současnosti, což u podobných knih nebývá zvykem. Je tam ale patrná i česká stopa, a to ve vzpomínce na první koncert z roku 1990. Keith Richards zmiňuje tehdejšího prezidenta Václava Havla: „Nasvítili jsme sídlo hlavy státu a udělali z toho učiněný Tádž Mahal. Dali jsme Václavovi malé bílé dálkové ovládání s vyplazeným jazykem. Obcházel nasvícený Hrad a najednou sochy ožily. Byl jako děcko. Mačkal tlačítka a vykřikoval radostí. Málokdy se s prezidentem setkáte takhle a řeknete: Ježíši, to je bezva chlap,“ říká Richards.

Rolling Stones

  • britská kapela
  • založena r. 1962
  • 23 studiových alb
  • současné složení kapely: Mick Jagger – zpěv, harmonika, Keith Richards – kytara, zpěv, Ronnie Wood – kytara, Charlie Watts – bicí.