Po Národním divadle s Františkem Dvořákem

Praha – Profesor František Dvořák patří mezi uznávané tuzemské historiky. Pro Českou televizi natočil před několika lety mnohadílný dokumentární cyklus, ve kterém přibližoval uměleckou výzdobu Karlova mostu. Teď se mohou příznivci dějin umění i Františka Dvořáka vydat do Národního divadla, jeho poslední publikace se totiž věnuje právě Zlaté kapličce.

Nejnovější knížka pana profesora Dvořáka je pojatá z pohledu výtvarníků a umělců, kteří tam tvořili. „O Národním divadle vyšly desítky knih už od 19. století. Já jsem ale dal dohromady knížku o umělcích, kteří Národní divadlo vytvořili jako umělecké dílo v reprezentaci kulturnosti našeho národa v 19. století,“ přibližuje.

Posledním tvůrcem v tomto smyslu byl podle jeho slov Vincenc Beneš a nikdo nemá právo k této posvátné památce něco přidávat dál. „Proto jsem volil tuto tematiku, aby se to uzavření vývoje Národního divadla z hlediska uměleckého zveřejnilo,“ připomíná. Problém současného českého umění vidí v propagaci. „Ateliéry jsou nabité nádhernými díly, o kterých veřejnost často ani neví, jsou to lidé, které znají ve světě, ale my je neumíme propagovat,“ říká.

Rozhovor s Františkem Dvořákem (zdroj: ČT24)

František Dvořák se narodil v roce 1920. Studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obor Dějiny umění a estetiky. Do roku 1958 působil jako asistent prof. Václava Viléma Štecha na Akademii výtvarných umění. V roce 1960 byl přijat jako odborný pracovník do Národní galerie a v dalších letech vyučoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze. Roku 1960 se stal docentem dějin umění a přednášel na Palackého univerzitě v Olomouci. Od roku 1950 působil také na Filmové fakultě AMU v Praze, v roce 1993 byl jmenován profesorem na FF UK.

Je autorem 35 uměleckých monografií, z nichž některé vyšly v několika světových jazycích. Do historie českého výtvarného umění se zapsal monografickými studiemi věnovanými především tvorbě Františka Tichého, Jana Zrzavého, Cyrila Boudy, Zdeňka Hajného, Kamila Lhotáka, Adolfa Borna nebo Václava Špály. Do povědomí širší veřejnosti se zapsal jako autor televizního cyklu vyprávění o historii Karlova mostu v pořadu České televize Po Karlově mostě s prof. Františkem Dvořákem. V loňském roce byl oceněn zlatou plaketou prezidenta republiky.