V Telči zahrají Hansard s Irglovou

Telč (Jihlavsko) - Jedním z vrcholů vícežánrového festivalu Prázdniny v Telči bude dnes večer vystoupení irského písničkáře Glena Hansarda a jeho bývalé partnerky Markéty Irglové. Na Prázdninách v Telči a na Folkových prázdninách v Náměšti začala před několika lety spolupráce obou muzikantů. Vzešla z ní i nahrávka Falling Slowly oceněná v roce 2008 Oscarem za nejlepší filmovou píseň. „Sám jsem překvapený. O tom, že chce do Telče přijet i Markéta, jsem se dozvěděl teprve dnes odpoledne,“ podotkl k účasti Irglové hlavní pořadatel festivalu Milan Kolář.

Z hudebníků se na čas stal i pár. I když se rozešli, spolupracovali spolu dál. Tento měsíc se Irglová v Chicagu vdala za amerického baskytaristu Tima Iselera. Zpěvačka a hudebnice převzala příjmení svého manžela, vystupuje ale pod svým rodným jménem.

Organizátoři byli účastí Irglové překvapeni. Prý si chce s Hansardem zazpívat a zahrát několik písní a užít si v Telči trochu prázdninové atmosféry, uvedl pořadatel festivalu Milan Kolář. Hansard bude na Prázdninách v Telči vystupovat už popáté, kromě Irglové si zahraje i s českým uskupením Blue Effect a Radimem Hladíkem. Koncert se odehraje na hlavním nádvoří státního zámku v Telči dnes od 19:30 hod.

Prázdniny v Telči se konají už podevětadvacáté. Během 17 dní nabídne festival na třech scénách více než stovku hudebních a divadelních vystoupení a desítky uměleckých dílen. Festival v pátek zahájila česko-skotská rocková kapela Navostro společně s irskou folk-rockovou skupinou Sliotar.

Nejočekávanější kapelou jsou The Klezmatics

Zřejmě největším tahákem letošního festivalu budou renomovaní představitelé klezmeru a etnické hudby The Klezmatics, držitelé Grammy za nejlepší album žánru worldmusic. „The Klezmatics jsou něco jako Rolling Stones klezmeru,“ řekl Kolář. Nejlepší světová klezmer kapela hudebně přesahuje i k balkánským dechovkám, jazzu a scénické hudbě. „Jsou to hudební klauni, kteří umí klezmer smíchat téměř s čímkoliv. Jejich avantgardní hudba s vévodícím klarinetem, podmanivými houslemi a výrazným rytmem si zaručeně sedne s magickým prostředím telčského zámku,“ dodal Kolář.

Hlavní večerní koncerty na zámeckém nádvoří doprovodí tradiční odpolední vystoupení kapel na náměstí na takzvané Kocouří scéně. Představí se tam méně známé kapely, na jejich vystoupení si lidé nemusí kupovat vstupenky. Noční klubové koncerty se budou konat ve festivalovém klubu Sklep. Od soboty každý den odpoledne uvidí návštěvníci na náměstí divadelní představení pro děti i pro dospělé.