Sázavafest je tu - a v novém

Praha - V novém prostředí, v areálu benešovského Zeleného ostrova, začne dnes odpoledne v pořadí již jedenáctý hudební Sázavafest. Na festivalu se do neděle představí více než 120 domácích i zahraničních účinkujících. Veškeré přípravy akce v prostorách bývalých kasáren jdou podle plánu. První den festivalu je vstup zdarma.

„Jedná se o takové poděkování benešovským občanům a představitelům města za přijetí festivalu. Zdarma bude možné zhlédnout koncerty kapel jako Basta Fidel, Sto zvířat, Rybičky 48, Wohnout a interpretů Jiřího Schmitzera, Václava Koubka, Ivana Hlase nebo Xaviera Baumaxy,“ uvedl ředitel festivalu Pavel Kloupar. Sázavafest se letos do Benešova přesouvá z dosavadního dějiště v Kácově na Kutnohorsku. Pořadatelé přesun odůvodnili po loňských problémech s rozvodněnou Sázavou bezpečností návštěvníků. Loni kvůli vodě předčasně ukončili program na dvou z pěti pódií.

Festivalový areál se pro veřejnost otevře ve čtvrtek v 11:00 a bude v provozu do neděle. Stanové městečko se bude nacházet uvnitř areálu a bude zpoplatněno částkou 200 korun na osobu. Na místě bude k dispozici obchod se základními potravinami a drogerií. V blízkosti areálu bude zřízeno několik parkovišť, cena za parkovné po celou dobu festivalu bude od 220 korun. Celý areál bude vybaven vlastním vodovodem, sprchy budou pro obyvatele stanového městečka zdarma. Návštěvníci, kteří zvolí na festival cestu vlakem, mohou využít padesátiprocentní slevu. Vstupenky na celý festival je stále možné zakoupit v předprodejních sítích Ticketpro a Eventim za 1 000 korun plus poplatky, na místě pak budou vstupenky za 1 200 korun. Sobotní vstupenka vyjde na 700 korun.

Festival nabídne i odpočinkovou scénu

Novinkou pro občany Benešova a návštěvníky Sázavafestu je takzvané Městské pódium Sázavafest, které bude přímo v centru na Masarykově náměstí. Tato scéna je pojata jako odpočinková a zaměřená především na starší generaci. V pátek a v sobotu na ní vystoupí Ponožky pana Semtamťuka, Generace rock, Český šraml Honzy Slabého, Ruce Nohy či Lahvátor.

Na letošním Sázavafestu vystoupí například německá elektropopová kapela Alphaville, manchesterští The Hurts a domácí dýdžejka Lucca ve společném projektu s kytaristou Michalem Pavlíčkem. Z dalších zahraničních kapel vystoupí britští The Subways, jejich krajané Kosheen, Nouvelle Vague či německá jazzová parta Jazzanova. Dále se na několika jevištích vystřídají Chinaski, Nightwork, Mandrage, Tomáš Klus, Toxique, Rybičky 48, J.A.R. nebo Monkey Business. Společný koncert v Benešově absolvují také Dara Rolins s Danem Bártou. Stejně jako loni se na Sázavafestu představí houslový virtuóz Jaroslav Svěcený, tentokrát se slovenskou skupinou Cigánski Diabli.

Raritou bude účinkování slovenské zpěvačky Jany Kirschner. Bude to její první vystoupení po mateřské dovolené a jediný potvrzený koncert v České republice. Seznam vystupujících a program koncertů naleznete zde. Na letošním ročníku Sázavafestu nebude chybět dětský koutek, kde se o děti od dvou let bude starat pedagogicky vyškolený personál. Jako každý rok bude součástí festivalu autorské čtení, jehož se letos zúčastní Iva Lecká, Leoš Šedo a Michal Viewegh.