Chopinův festival, letos s novinkami

Mariánské Lázně - Vůbec poprvé se v programu 52. ročníku Chopinova festivalu, který začíná 11. srpna, objeví zcela odlišný žánr. Na kolonádě zahrají Gipsy.cz a Spirituál kvintet. Na festivalová pódia se pak vrací se svými klavíry český výrobce Petrof, který střídá v minulosti používané nástroje značky Bechstein. Doplnění programu festivalu zaměřeného především na klavírní tvorbu o jiné a značně odlišné hudební žánry vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Valenta snahou o přiblížení akce i jinému publiku, než které chodí na klasickou hudbu.

Přes některé dílčí změny ovšem bude Chopinův festival nadále zaměřen hlavně na klasickou hudbu, ať z autorské dílny Fryderyka Chopina či dalších slavných autorů. Připraveno je letos celkem 12 koncertů, z toho jsou tři orchestrální, čtyři komorní a také pět recitálů. Kromě domácího Západočeského symfonického orchestru se představí řada významných evropských sólistů. Třeba francouzští pianisté Eugen Indjic a Marylin Frasconeová, z Itálie přijede Roberto Prosseda, z USA Krystian Tkaczewski.

„Před třemi lety jsem předal pomyslné žezlo festivalu svému bývalému žákovi Martinovi Kasíkovi, který je tedy nyní prezidentem festivalu. Ovšem já ve funkci čestného předsedy stále pomáhám a bude-li zapotřebí pomáhat budu i více v nějaké funkci v Chopinově společnosti. Letošní ročník je rozšířen na deset dní, za mého působení to byl jen týden. Samozřejmě, že musely přijít jakési zvláštnosti, které festival obohacují a lákají nové zájemce,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 klavírní virtuos Ivan Klánský, bývalý prezident Chopinova festivalu.

Rozhovor s klavírním virtuosem Ivanem Klánským (zdroj: ČT24)

„Festivalová dramaturgie vzala v úvahu i letošní 200. výročí narození velkého romantického klavíristy Ference Liszta, jehož skladby se v programu přehlídky objeví,“ podotkl Valenta. Chybět nebudou tradiční doprovodné akce - golfový i tenisový turnaj. Rozpočet 52. ročníku festivalu je kolem tří milionů korun. Zhruba 850 000 Kč dává ministerstvo kultury, 500 000 Kč Mariánské Lázně a 200 000 Kč Karlovarský kraj. Nejštědřejším sponzorem jsou letos České dráhy s jedním milionem korun.

Chopina pojí s Mariánskými Lázněmi láska, v srpnu roku 1836 se tady sešel s rodinou své snoubenky, která se jmenovala Marie Wodziňská. Dívka namalovala Chopinův portrét, hudebník složil při pobytu v penzionu U Bílé labutě píseň Prsten, a poté se s Marií na příkaz její matky rozešel. V roce 1959 byla v Mariánských Lázních založena česká Chopinova společnost, pod kolonádou byl odhalen Chopinův pomník a od roku 1960 se koná Chopinův festival. Každé dva roky je spojený s klavírní soutěží mladých pianistů.