Kniha desetiletí může být o Mašínech i cestě na Sibiř

Praha – Letošní ročník Ceny Magnesia Litera – jejím vítězem napříč kategoriemi a žánry se v dubnu stal román zesnulého Jana Balabána Zeptej se táty – je jubilejní, desátý. Organizátoři se proto rozhodli vyhlásit nejlepší knihu uplynulé dekády (2002 až 2011). O vítězi rozhodne odborná porota 22. září, vybírat bude ze šestice titulů v hlavní kategorii a ze tří knih pro děti a mládež.

Nominována je například sbírka povídek Jana Balabána Možná že odcházíme nebo paměti Ivana Klímy Moje šílené století. Mezi finalisty prestižního literárního klání se umístila také próza Antonína Bajaji Zvlčení, Rukopis od básnířky Bohumily Grögerové, román od Jana Nováka Zatím dobrý o bratrech Mašínech a šestici finalistů pak uzavírá prozaický debut Martina Ryšavého Cesty na Sibiř.

Spolu s nominacemi na knihu desetiletí za titul pro dospělé organizátoři oznámili i jména tří uchazečů o stejnojmenný titul v kategorii Knihy pro děti a mládež. V této sekci je nominován autor Petr Nikl (Záhádky), Lucie Seifertová (Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí) a Pavel Šrut se svými Lichožrouty.

„Oslovili jsme asi tři stovky osobností z literární branže – knihkupce, knihovníky, autory, překladatele, pedagogy či publicisty. Nakonec nám zaslali celkem 105 platných hlasovacích lístků. Jednou z podmínek pro nominaci bylo, aby titul ve své době zvítězil v některé z kategorií výročních knižních cen Magnesia Litera,“ uvedl Pavel Mandys za pořádající občanské sdružení Litera.

Nominované tituly, mezi nimiž jsou tři romány, jedna sbírka povídek, básnická skladba, memoáry, obrázkové leporelo či nonsensová poezie, pocházejí z let 2004 až 2010. Nejsilněji je ovšem zastoupen rok 2009, kam patří kniha od Grögerové, Ryšavého i Šruta. „Nejčastěji je v soutěži zastoupeno nakladatelství Host, které má nominované hned dva knižní tituly,“ doplnil Mandys. 

Výroční knižní ceny Magnesia Litera jsou každoročně udělovány za literární počiny v uplynulém roce, a to v několika kategoriích: Magnesia Litera - Kniha roku, Litera za prózu, Litera za poezii, Litera za knihu pro děti a mládež, Litera pro objev roku, Litera za publicistiku, Litera za literaturu faktu, Litera za naučnou literaturu, Litera za populárně naučnou literaturu a také v kategorii Cena čtenářů.