Komiksy jako mužská podoba telenovel

Praha – Česká kina příští týden ovládne další z komiksových hrdinů, kteří se dočkali filmové podoby. Po nedávno uvedených snímcích Captain Amerika nebo Thor přichází se svým superhrdinou ochránci míru a spravedlnosti Green Lantern. Další z řady podobných filmů je důkazem ambiciózního plánu nakladatelství Marvel vytvořit každému členu prestižního klubu komiksového univerza samostatný film.

Vesmír jako takový je obrovskou záhadou, avšak po staletí tu existuje malá, ale velmi mocná síla. Říkají si sbor Green Lantern a jsou to ochránci míru a spravedlnosti. Všichni válečníci jsou vázáni bratrskou přísahou kvůli udržení pořádku mezi galaxiemi, každý z nich nosí prsten, ze kterého čerpá svou super sílu. Když se však objeví nepřítel jménem Parallax s hrozbou, že zničí všechnu rovnováhu vesmíru, leží osud a zkáza Země v rukou úplně nového člena, prvního lidského člena, který kdy byl mezi členy Green Lantern: Hala Jordana.

Hal je talentovaný, ale nafoukaný zkušební pilot, který má v sobě něco, co sbor očividně po celou dobu potřeboval: lidskost. To přinutí Green Lantern mít úctu k síle, která poprvé není spojena s prstenem, který dává super sílu. S pomocí kopilotky a dětské lásky Carol Ferris může Hal rychle zvládnout svou novou moc a najít odvahu překonat strach a dokázat tak, že není pouze klíčem k poražení Parallaxe. Stane se největším Green Lantern všech dob.

Snímek Green Lantern vychází nedlouho po uvedení filmového zpracování komiksu Captain America, Thor či pokračování X-menů. Je tedy nasnadě otázka, zda nejde jen o propagační kampaň pro počítačové hry a další doprovodné produkty. „Ty filmy v kinech nevydělávají tolik, aby se zaplatily,“ potvrzuje filmový publicista Kamil Fila. Menší hrdinové tady totiž nemají tak velkou tradici jako v Americe, komiksy zde navíc většinou vycházejí až zpětně.

Podle Fily je pravděpodobně nejzábavnějším filmem pro ty, kdo neznají komiksovou verzi, snímek Thor. „Je režírovaný jako shakespearovská komedie a trošku si z toho hrdiny utahuje. Tím je film stravitelnější pro diváka, který to nezná,“ říká. Bezesporu nejznámějšími komiksovými hrdiny je „velká trojka“ – Superman, Batman a Spiderman. „Superman začal v 70. letech vlnu komiksových filmů, do té doby ty filmy ani zdaleka neměly takové trikové možnosti. Tyto typy filmů byly považovány za dětské, neprestižní,“ dodává Fila.

Rozhovor s Kamilem Filou (zdroj: ČT24)

Základní schéma filmového zpracování komiksů je stále stejné. Filmy se však od sebe liší stylizací. Každý z nich má pak propracovaný alternativní vesmír. „Když to přeženu, je to mužská podoba telenovel,“ uzavírá Fila. Další z komiksových hrdinů se ve filmu Green Lantern na plátnech kin objeví ve čtvrtek 18. srpna.