Kratochvíle v zámku a podzámčí

Praha - Do konce prázdnin zbývá ještě čtrnáct dní, tedy poměrně dost času vypravit se na rodinný výlet. Třeba na některý z českých hradů a zámků, které si letošní návštěvnickou sezonu většinou nemohou vynachválit. Možnost historické příběhy nejen vidět, ale i prožít nabízí například projekt „oživlých“ památek ve správě Národního památkového ústavu. Hlavním tématem jsou šlechtické kratochvíle.

Jak naši předkové, páni i kmáni, trávili volný čas a čím se bavili, přiblíží večerní a noční prohlídky na zámku Žleby (19. a 20. 8. vždy od 20:00). I na zámku Vizovice (20. a 21. 8. vždy od 13:00) se návštěvníci mohou věnovat šlechtickým kratochvílím. V dochované kolekci stolních společenský her jsou vrhcáby, kostky, blechy, strategická hra Timo nebo Lotto.

Do dámského salonu na šlechtickém sídle zavede zájemce zámek Vranov nad Dyjí (do konce září). Portréty, honosné oděvy a doplňky toalet dokládají bohatý společenský život dámské aristokratické společnosti od konce 18. do začátku 20. století. Výstava se ale věnuje i různým způsobům trávení volného času v domácím prostředí. Připomíná například hudební nebo literární záliby dam a ukázky jejich ručních prací.

Pro změnu do světa mladých šlechticů nechává nahlédnout expozice v Jaroměřicích nad Rokytnou (do konce září). Představuje způsob výchovy a možnosti kariéry mladých aristokratů a také vypráví osudy dětí šlechtických rodin, kterým Jaroměřice patřily.

Z výstavy Dámský salon na šlechtických sídlech
Zdroj: ČT24/Stránky zámku Vranov nad Dyjí

Přímo s některou z historických postav se návštěvníci mohou potkat na hradě Rožmberk prostřednictvím večerních kostýmovaných prohlídek (19. a 20. 8, nutná rezervace). Blíže pak hrad seznamuje výstavou s Janem Zrinským, nepříliš známým šlechticem, který se měl stát pokračovatelem slavného rožmberského rodu.

Setkání, ovšem trochu jiného druhu, přichystal zámek Benešov nad Ploučnicí (27. 8. ve 20:00). Za doprovodu gotické a renesanční hudby se po jeho chodbách producíruje bílá paní, zbrojnoši nebo vodník. Vysvětlení, kde se vzali, by mohla poskytnout výstava o magii, okultismu a zednářství, za kterou je ale třeba zajet na hrad Buchlov.

Bílá paní
Zdroj: ČT24/Stránky zámku Benešov nad Ploučnicí

A po zámcích se lidé mohou vydat i do podzámčí. Výstava s názvem Nejsladší sen jest lidský spánek dokumentuje vývoj nábytku určeného ke spaní. Zároveň umožní nahlédnout do života lid od první poloviny 19. až do počátku 20. století. V Souboru lidových staveb Vysočina, který výstavu v srpnu pořádá, se návštěvníci dozvědí i něco o tom, jak přivolat příjemné sny. To se s blížícím koncem dovolených a prázdnin, kdy si o mnohých kratochvílích člověk zase nechá jenom zdát, může hodit.