Nový Barbar Conan nemá být jen remake

Drsná pohádka pro dospělé, kterou charakterizují zakrvácené meče a záludná magie míří do našich kin. Českou premiéru si totiž tento týden odbude remake slavného fantasy filmu Barbar Conan. Slavného rakouského kulturistu, herce a politika Arnolda Schwarzeneggera vystřídá na plátně nová tvář – Jason Momoa.

Postava Barbara Conana se poprvé objevila v povídkách Roberta E. Howarda v roce 1932, slávu si však vydobyl především jako hrdina komiksů Franka Frazetty. Filmové zpracování z osmdesátých letech patří dodnes k nejpopulárnějším snímkům v žánru fantasy.

Role Barbara Conana odstartovala skoro před třiceti lety kariéru Arnolda Scharzeneggera. V nejnovější verzi příběhu ho na pozici zhrzeného mstitele vystřídá Jason Momoa. Mnozí očekávají, že se stane podobnou ikonou akčních filmů, jakou byl kdysi Schwarzenegger. Sám Momoa prohlásil, že se nechystá nikoho následovat, protože jsou prý se Schwarzeneggerem každý úplně jiný a role Conana tak bude to jediné, co spolu budou mít společného.

Režisér Marcus Nispel vnímá původního film Johna Milia jen jako část z velkolepého conanovského fantasy světa. „Nechtěli jsme z Conana udělat pouze remake původního filmu. Snímek jsme chtěli uchopit nově, vycházeli jsme z celého kultu Barbara Conana,“ tvrdí Nispel, který má s převyprávěním už natočeného své zkušenosti, režíroval Texaský masakr motorovou pilou nebo Pátek třináctého.

„Naším záměrem bylo vrátit se k mytologickému zobrazení Conana, jak byl popsán v povídkách Roberta E. Howarda. Snažili jsme se zkombinovat úctu k legendě s vynalézavostí,“ dodává ke snímku. Podle producenta Dannyho Lernera umožní nový Barbar Conan divákům „prožít vášeň pro napravování křivd, hájení spravedlnosti a boj za pravdu v nadpřirozeném, mytickém světě“. Ten autoři nevytvářeli digitálně, velkou část filmu natočili v Bulharsku.

Conanovu náročnou cestu za vysvobozením Hyborie ze spáru zla budou moci lidé sledovat v 3D provedení od 18. srpna. Jasona Momou na ní doprovodí Rachel Nicholsová v roli Conanovy společnice Tamary či Ron Perlman coby jeho otec. Na druhé straně bude stát vrah Conanova otce Stephen Lang a jeho dcera Rose McGowanová.