Ibérica - festival v rytmu flamenka

Boskovice - Španělskou kulturu přináší ode dneška do Boskovic na Blanensku festival Ibérica. Kromě koncertů tvoří přehlídku také tvůrčí dílny, zájemci se zdokonalí například v tanci a hře na kytaru nebo španělskou perkusní „bedýnku“ cajón. Festival podobně jako v minulých letech překračuje hranice Boskovic. Kulturní zážitky ve španělském duchu přinese také publiku v Praze a Brně.

Festival otevře komponovaný pořad Vracím se pro svá křídla, věnovaný granadskému básníkovi Federiku G. Lorkovi, od jehož smrti uplyne 18. srpna 75 let. „Básnický text v podání Tomáše Hanáka dodává tomuto představení nový, neočekávaný rozměr a barvu,“ uvedl dramaturg festivalu Petr Vít, který je zároveň jedním z protagonistů představení. V hudebně-taneční koláži vystoupí jako kytarista společně s madridskou tanečnicí Virginií Delgado v boskovickém zámeckém skleníku, dnes ve 20:30.

Tématem letošního ročníku je kulturní bohatství Iberského poloostrova, jež se rozvíjelo v průběhu několika století. V dramaturgické koncepci festivalu se objeví umělci ze starého flamenkového rodu Vargas - Maya i hudba španělského klasicismu či poezie a kinematografie 20. století.

Besední dům v Brně hostí ve středu koncert Ivána Martína, jednoho z předních španělských klavíristů nejmladší generace. Vystoupení je pojato jako pocta španělskému skladateli Antoniu Solerovi, jehož skladby nahrál Martín na své nejnovější CD vydané u společnosti Warner Music. Zazní však i skladby Franze Liszta a Fryderyka Chopina.

Hlavními hvězdami festivalu jsou tanečníci Iván Vargas a Vero „La India“. „Tito taneční mistři jsou představiteli autentického flamenka z legendární granadské čtvrti Sacromonte. Reprezentují flamenco ničím nepřikrášlené, zemité a syrové, umocněné virtuózními výkony granadských hudebníků,“ popsal dramaturg přehlídky a kytarista Petr Vít, jenž v Granadě našel druhý domov. Oba tanečníci s doprovodem vystoupí 19. srpna v Praze v Divadle ABC a o den později v boskovickém zámku.

V doprovodném festivalovém programu je pro diváky připraveno promítání filmů španělské kinematografie včetně děl legendárních režisérů Carlose Saury či Luise Bunuela, výstava fotografií Jiřího Bendla Jaro v Andalusii a módní přehlídka flamenkových kolekcí z dílny Lere Lere. Novinkou letošního ročníku je intenzivní kurz španělštiny.