Vylepšený Taxikář na cestě do kin

Praha - Digitálně zrestaurovaného Taxikáře mohli letos vidět návštěvníci karlovarského festivalu, kde možná trochu zůstal ve stínu jiného „vyžehleného“ filmu - Vláčilovy Markéty Lazarové. V září bude snímek Martina Scorseseho uvedením do kinodistribuce zpřístupněn i dalším divákům.

Taxikář patří mezi kultovní tituly poválečné americké kinematografie. „Jsme rádi, že můžeme takový snímek, jako je Taxikář, zprostředkovat divákům v té nejvyšší možné kvalitě. Věříme, že navážeme na úspěch předchozích zrestaurovaných perel světové kinematografie a přilákáme do kin tisíce diváků,“ doufá dramaturg Ivo Andrle ze společnosti Aerofilms. Ta už dříve představila na minipřehlídkách zdigitalizované snímky s Audrey Hepburnovou a mafiánské příběhy v čele s Kmotrem.

Hlavní roli ve filmu svěřil Scorsese Robertu De Nirovi. Připravoval se na ni velmi pečlivě, dokonce se prý na čas stal opravdovým taxikářem a studoval také různé psychické nemoci, včetně syndromu války ve Vietnamu. V Taxikáři ztvárnil vojenského veterána, který po návratu z Vietnamu trpí nespavostí. Začne proto pracovat jako noční taxikář. Při nekonečném popojíždění ulicemi New Yorku naráží jen na násilí, drogy a prodejný sex. V dlouhodobě traumatizovaném a frustrovaném taxikáři sílí odhodlání k radikálnímu činu.

Snímek získal Zlatou palmu na MFF v Cannes v roce 1976 a byl nominován na Oscara. Ocenění za svůj výkon se na mnohých festivalech dočkal i Robert de Niro a i mladičká Jodie Fosterová. Ve Scorseseho dramatu hraje prostitku Iris, v době natáčení jí bylo pouhých dvanáct let.