Češi mohou získat Oscara - klasické hudby

Londýn – V nominacích na Gramophone Awards, které pořádá britský časopis Gramophone, jsou také nahrávky spojené s Českou republikou. Šanci získat ocenění mají například nahrávky dirigenta Jiřího Bělohlávka nebo mezzosopranistky Magdaleny Kožené. Slavnostní udělení cen, označovaných za „Oscary klasické hudby“, se uskuteční 6. října v Londýně.

Nominace získala DVD nahrávka opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová sboru a orchestru madridského divadla Real, na které se podílel dirigent Jiří Bělohlávek. V kategorii recitálů jsou nominovány barokní árie Lettere Amorose v podání Magdaleny Kožené. Mezzosopranistka obdržela prestižní cenu britského časopisu Gramophone v kategorii recitálu předloni za nahrávku Tří fragmentů z opery Julietta od Bohuslava Martinů. Živá nahrávka byla pořízena v pražském Rudolfinu, Českou filharmonii tehdy řídil letos zesnulý australský dirigent Mackerras.

Také zmíněný Pavel Haas Quartet už jednou Gramophone Awards získal, a to před čtyřmi lety za svoji debutovou nahrávku Janáčkovy kompozice Listy důvěrné a druhého ze tří smyčcových kvartetů Pavla Haase. Letos je nominován v kategorii komorní hudba za nahrávku Smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka.

Magdalena Kožená při křtu alba Lettere Amorose
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Kromě kvarteta získaly nominace ještě dvě nahrávky českého vydavatelství Supraphon. „Prestižní cenu může získat koncert z Pražského jara 1960 a Sukův Asrael, poslední nahrávka sira Charlese Mackerrase s Českou filharmonií,“ doplnil za vydavatelství Supraphon Vladan Drvota.

Titul z ediční řady Russian masters, který zachycuje jedinečný koncert z Pražského jara 1960, je záznamem Beethovenových smyčcových trií v podání tří významných ruských hudebníků – Kogana, Baršaje a Rostropoviče. Smuteční symfonie Asrael byla nominována v kategorii orchestrální hudby; Josef Suk se v tomto svém díle vypořádává se smrtí svého učitele a tchána Antonína Dvořáka a své ženy Otilie. Jedná se o poslední nahrávku Mackerrase s Českou filharmonií.

Pavel Haas Quartet
Zdroj: ČT24/Intermusica

Britské Gramophone Awards už 33 let udělují kritici píšící pro britský časopis Gramophone. Ze stovek nahrávek vydaných vždy v období mezi 1. červnem a 31. květnem následujícího roku vybírají porotci pro každou z kategorií šest nejlepších. Jejich jména časopis zveřejní v září a v říjnu nominace ještě zúží na tři nejžhavější favority. Z vítězných snímků v každé kategorii je vybrán absolutní vítěz, poctěný titulem Nahrávka roku. Udělovány jsou též další čestné tituly: Umělec roku, Cena za celoživotní dílo, Cena šéfredaktora, a dokonce i Cena nejlepšímu prodejci.