Až do svítání jsou důležitější emoce než děj

Praha – Příběh o lásce a naivitě hledající cestu ve zmateném zmanipulovaném světě vypráví tanečně-divadelní projekt Até Madrugada / Až do svítání, který byl v úterý ve světové premiéře uveden na festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Drama okořeněné lehkým satirickým humorem vzniklo v česko-portugalské koprodukci a také bylo Portugalskem inspirováno.

Inscenace vypráví tancem a fyzickým komediálním divadlem surrealistický příběh tří bytostí žijících v materiálním světě, ve světě povrchních vztahů, obklopeném manipulací. „Důležitější jsou pro mě emoce, které představení vyvolá, než dějová linka příběhu,“ přiznává choreografka Alena Ditrichová.

Při vytváření choreografie se nechala inspirovat Portugalskem, kde žije – přírodou i lidmi. „Vytvořili jsme surrealistický příběh postav, ne že bych chtěla říct: tohle přesně je Portugalsko,“ upozorňuje. Až do svítání kombinuje divadlo, tanec a vzdušnou akrobacii. „Zajímá mě propojení různých forem, každá dává představení nový rozměr,“ říká Ditrichová.

Rozhovor s Alenou Dittrichovou (zdroj: ČT24)

Ke spolupráci na inscenaci přizvala zahraniční umělce. „Vybrala jsem si Španěla Félixe Lozana, zkušeného tanečníka a performera, Inês Oliveiru, která pracuje se seskupením Circulando v Portu, a Luise Girãoa, transdisciplinárního umělce,“ představila spolutvůrce Ditrichová. „V představení je duše nás všech,“ dodala.

Até Madrugada / Až do svítání bylo v premiéře uvedeno 23. srpna, 24. srpna večer mají ještě zájemci možnost zhlédnout reprízu, opět v rámci festivalu Letní Letná. Osmý ročník přehlídky se koná až do 4. září.