Hvězdné války opět ožívají

Los Angeles – Hvězdné války se vracejí na výsluní. Namísto filmového teď ale na malířském plátně. V Los Angeles začala výstava inspirovaná touto slavnou ságou George Lucase, autoři na ní pracovali přes deset let. Příběh Darth Vadera a Luka jako by nikdy nekončil. Inspirace Lukasovými hvězdnými válkami je totiž podle autorů výstavy nevyčerpatelná.

Randy Martinez a Denise Vasquezová nazývají sami sebe hvězdnými kejklíři a podle toho vypadají i některé jejich malby a sochy. „Použít, co už existuje, a dát tomu nový život, to je to, co Lucas dělal. Díval se na každodenní věci novým pohledem, dokázal tomu všemu vdechnout novou mytologii a dát novou masku. Inspiroval umělce po celém světě, aby se neomezovali ve své fantazii,“ říká Martinez.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Umění z galaxie daleko, daleko odsud, jak zní název výstavy, se tak konečně dostalo i do galerie. Malby princezny Leii, Obi-Wan Kenobiho nebo Hana Sola se totiž zatím objevovaly pouze na hracích kartičkách. Kam hvězdná flotila zamíří poté, ještě autoři nevědí.