O dostavbu depozitáře Národní knihovny soutěží pět firem

Praha – Na výběrovou komisi Národní knihovny čekají obálky s konkrétními nabídkami na dostavbu depozitáře v Hostivaři. Do něj by se v budoucnu měly přesunout hlavně svazky z Národního konzervačního fondu. O zakázku za skoro 300 milionů se uchází pět vylosovaných firem. Vítěz soutěže, kterou provázely i soudní spory, má být známý během září.

Podle šéfa Národní knihovny Tomáše Böhma potřebuje knihovna co nejrychleji nové prostory k uskladnění knih. Ruku v ruce s tím se na adresu příspěvkové organizace snesla kritika po rozhodnutí, že se o zakázku za skoro 300 milionů bude ucházet jen pět stavebních firem. Jejich výběr komise svěřila počítači. „V zájmu toho, abychom vybrali zodpovědně a bez většího prodlení, sáhli jsme k institutu losování. Všichni účastníci to měli v zadávacích podmínkách soutěže a znali to. A také nikdo z nich neprotestoval,“ vyvrací kritiky Böhm.

Kdo dostaví depozitář NK? (zdroj: ČT24)

Neomezené výběrové řízení by prý stavbu protáhlo a zbrzdilo by i druhý velký projekt, kterým je rekonstrukce Klementina, kde knihovna sídlí. Soutěž ale provází i další problémy. Tendr na dostavbu depozitáře zadal už bývalý ředitel knihovny Pavel Hazuka. Novému vedení se ale zdál předražený, a tak ho zastavilo. Náklady se nakonec snížily o 120 milionů. Rozsáhlá rekonstrukce hostivařského depozitáře se zaplatí z dotací ze státního rozpočtu.