Koprodukčním snímkům ČT se za hranicemi daří

Montreal – Nickyho rodina, dokument s hranými rekonstrukcemi o Nicholasi Wintonovi, získala v neděli diváckou cenu na festivalu v Montrealu. Jde v krátké době o třetí úspěch koprodukčního snímku ČT: drama Lidice bylo nominováno na Evropské filmové ceny a komiksový Alois Nebel bude promítán na prestižním festivalu v Benátkách a poté v Torontu.

Diváckou cenu na Montreal World Film Festivalu, který se konal od 18. do 28. srpna, získala Nickyho rodina spolu se švédsko-ruským filmem Trpká chuť svobody. Po podobném úspěchu na karlovarském festivalu ve Varech, kde si také získal přízeň diváků, a na jeruzalémském filmovém festivalu, tak Mináčův dokument zabodoval i při severoamerické premiéře.

„Náš americký distributor mně a Patriku Paššovi (střihač a producent – pozn. red.) hned volal, gratuloval a potvrdil nám, že připravuje velkou distribuci filmu v USA,“ prozradil režisér Mináč. „Teď je před námi několik velkých prestižních premiér, nejvíce se těším na londýnskou, protože se jí účastní sám Nicholas Winton, kterému už nabíhá 103 rok života a stále je v perfektní kondici,“ dodal.

Cesta na zahraniční festival čeká také Aloise Nebela – po projekci v Benátkách pojede do Toronta. Uvedení na kanadské přehlídce je důležité především proto, že je označována za „vstupní bránu neamerických filmů pro severoamerický film“. Na webových stánkách torontského festivalu je Alois Nebel popisován jako film, který „evokuje české filmy nové vlny 60. let – konkrétně Ostře sledované vlaky“.

Důvod radovat se měli před pár dny i tvůrci dalšího koprodukčního filmu ČT poté, co Lidice režiséra Petra Nikoleava byly vybrány do 24. ročníku soutěže Evropských filmových cen. „Samozřejmě bychom byli šťastní, kdybychom se dočkali nějakého ocenění během slavnostního vyhlášení vítězů začátkem prosince v Berlíně, ale už jen fakt, že Lidice vybrali, je obrovský úspěch sám o sobě,“ upozornil producent Adam Dvořák.