Tři knižní tipy Petry Soukupové

Pokud si chcete přečíst některou z knih, které v poslední době zaujaly spisovatelku Petru Soukupovou, pak na knižních pultech sáhněte po detektivce Åsy Larssonové Prolitá krev, téměř deníku Sachy Sperlinga Bludy z nudy nebo románu Pamatuj, že tě mám rád, v kterém je „takový ten správný smutek, jak u nenaplněných lásek má být“.

Sacha SPERLING / Bludy z nudy
(Odeon, překlad Míša Řezáčová, 229 Kč)

Anotace: Čtrnáctiletý Saša se narodil do bohaté pařížské rodiny. Chodí do třetího ročníku lycea a vypráví o tom, jak prožívá věk, kdy se hraje o všechno. Tak nějak neví, proč tu vlastně je ani co by po životě chtěl. Společně s novým kamarádem Augustinem se vydávají na cestu experimentu, která se přibližuje až k hranici smrti. Ale díky ní zjišťují, jestli opravdu žijí. Petra Soukupová o knize: Dobře se to četlo - jednoduché věty, žádné přílišné setrvávání ve vnitřních stavech.Tyhle skoro deníkové výpovědi mladých lidí mě docela baví. Je to takové zavzpomínání na mládí. Je zábavné, jak je člověk v tom věku naivní.

  • Bludy z nudy zdroj: Odeon
  • Pamatuj, že tě mám rád zdroj: Odeon

Luis LEANTE / Pamatuj, že tě mám rád
(Odeon, překlad Vladimír Medek, 249 Kč)

Anotace: Román se odehrává ve dvou časových a místních rovinách, část příběhu sahá do 70. let 20. století, část do nedávné současnosti. Autor filmovými střihy vede scénáře mezi dvěma obdobími, mezi dvěma místy, ale především za příběhem lásky, který začíná ve Španělsku a končí v rozpálené saharské poušti. Petra Soukupová o knize: Fiktivní příběh zasazený do reálných historických souvislostí. Klasický milostný příběh - nenaplněná láska, lidé, co se rozešli, a neměli se rozjít, a po letech se hledají, ale už se nenajdou. Byl to takový správný smutek, jak u nenaplněných lásek má být.

Knižní tipy Petry Soukupové (zdroj: ČT24)

Åsa LARSSONOVÁ / Prolitá krev
(Host, překlad Jana Holá, 299 Kč)

Anotace: Po prvním díle Sluneční bouře vyšla v českém překladu další z temných chladivých detektivek drsné školy skandinávské autorky Åsy Larssonové. Je svatojánská noc, celá země slaví letní slunovrat a v zapadlé vesničce pokryté sněhem je nalezena brutálně zavražděná farářka. Inspektorka Anna-Maria Mellaová se vrací z mateřské dovolené a vyráží po stopách brutálního vraha. Petra Soukupová o knize: Druhá kniha mě bavila o trošku víc než ta první. Je to trochu feministická kniha a opět klasická severská detektivka: brutální vražda na vesnici, vyšetřovatelé, kteří mají své vlastní zajímavé životy.