Recenze: 420people / Package

Nová scéna zahájila nadcházející sezonu netradiční podívanou pod širým nebem. Na piazzettě Národního divadla znovu uvedla Package, nápaditý site-specific projekt taneční skupiny 420people. Základ projektu tvoří choreografie, kterou již v roce 1993 vytvořil japonský tanečník a choreograf Shusaku Takeuchi, v současné době žijící v Holandsku. Od té doby byla tato inscenace v různých verzích úspěšně uvedena na mnoha místech po celém světě, pokaždé se koncept přizpůsoboval geniu loci daného prostředí.

Představení stejně jako při loňských zářijových uvedeních přilákalo řadu diváků, mnoho z nich z řad náhodných kolemjdoucích. Na piazzettě bylo vybudováno několik malých tribun k sezení, které se rychle zaplnily, kolem nich postávalo a tlačilo se další zvědavé publikum. Prostor „jeviště“ tvořilo pouze dvanáct masivních stolů ve čtyřech řadách za sebou.

Za stereotypních tónů, které prokládaly zvuky připomínající kancelářské prostředí, se mezi stojícími diváky začali proplétat tanečníci, oblečení v elegantních nažehlených sakách, košilích a kravatách. Zastavovali se v nejrůznějších pózách, mísili se s davem. Posléze každý z nich došel ke „svému“ pracovnímu stolu a představení mohlo začít.

Package na Nové scéně ND
Zdroj: ČT24/Nová scéna ND

Třičtvrtěhodinový kus pak nenechal diváky ani na chvíli vydechnout, stylizované výrazové divadlo střídalo pantomimu a všemu dominoval především tanec. Choreografie vyprávěla o stereotypním životě kancelářských pracovníků, o nekonečných hodinách prosezených za stoly v kanceláři, o stresu, kterým zaměstnanci často procházejí, o stozích papírů a dokumentů, jimiž se musí každý z nich prokousávat, o neuvěřitelné šedi jejich všedních dnů. Vše dokreslovala monotónní živá hudba, která změnila rytmiku až v momentu, kdy ze své rutiny začali všichni zúčastnění unikat. Jako by všichni ti usedle oblečení lidé prolomili stereotyp a najednou žili nevázaný a nikým nekontrolovaný život, o kterém denně jen sní. Náhle začali divoce a uvolněně tančit a celá scéna se jako mávnutím kouzelného proutku proměnila z nudné kanceláře v nespoutanou diskotéku plnou víření, chaosu a změti poletujících bílých papírů.

Takeuchiho choreografie do prostředí piazzetty Národního divadla skvěle zapadla. Rušné centrum Prahy plné odpoledního shonu a stresu je pro podobnou performanci ideálně vybraným místem. Publikem Package tak mohou být lidé, kteří jsou zrovna na cestě domů z práce, možná právě z docela podobné kanceláře.

Package na Nové scéně ND
Zdroj: ČT24/Nová scéna ND

Představení dobře pracovalo s celým prostorem, využity byly prosklené chodby v horních patrech Nové scény, které krásně napodobily kanceláře, i jeden z ochozů, z jehož závratné výšky dva odvážlivci v závěru shazovali na scénu stohy papírů. Dynamické a velmi působivé taneční divadlo opět zaujalo. Tak originální site-specific projekt se u nás totiž jen tak nevidí.

Dnes od pěti hodin bude Package uvedeno naposledy, a tak pokud ještě nemáte jiné plány, rozhodně byste ho neměli propásnout. Vstup je navíc zcela zdarma.